Prvi u svijetu

U Saudijskoj Arabiji se gradi zabavni park inspirisan Dragon Ballom

Autor: Biznis.ba
U Saudijskoj Arabiji se gradi zabavni park inspirisan Dragon Ballom
Foto: Dragon Ball Theme Park

Prvi svjetski zabavni park inspirisan svijetom poznate japanske mange i animirane serije Dragon Ball (Zmajeva Kugla) bit će izgrađen u Saudijskoj Arabiji, najavio je promotor ovog kolosalnog projekta.

Nije naveden planirani datum otvaranja zabavnog parka koji će se prostirati na površini od 500.000 kvadratnih metara ni njegova cijena, kao što je inače slučaj s turističkim megaprojektima u saudijskoj kraljevini.

Smješten u Qiddiyi, u blizini glavnog grada Rijada, park će sadržavati sedam različitih područja iz svemira Dragon Balla, tridesetak atrakcija kao i hotele i restorane, navodi se u saopćenju za javnost investicijske kompanije Qiddiya, koje je također objavio studio Japanese Toei Animation, producent animiranih filmova iz franšize, javlja Hina.

Novi grad Qiddiya jedan je od faraonskih projekata programa Saudijske Arabije "Vizija 2030" za razvoj turizma na njezinu teritoriju.

Smrt tvorca Dragon Balla Akire Toriyame 1.marta u dobi od 68 godina izazvala je val emocija širom svijeta, odražavajući ogromnu popularnost njegovog rada.

Dragon Ball, jedna od najprodavanijih manga svih vremena, prvi put je objavljen u strip magazinu Weekly Shonen Jump 1984. i kasnije je bio adaptiran za filmove, video igre i televizijske emisije koje su se prikazivale u više od 80 zemalja.

Priča je to o avanturama dječaka Son Gokua u potrazi za sedam čarobnih zmajevih kugli kako bi obranio svijet od izvanzemaljskih humanoida Saiyana.

Dragon Ball inspirisao je brojne pisce fan fictiona, verzija animea sinhronizirana je na brojne jezike, a akcijske figure Dragon Ball i danas su tražene u trgovinama širom Japana, Kine i jugoistočne Azije.