aI inicijativa

Video: Apple predstavio Apple Intelligence

Autor: Biznis.ba
Video: Apple predstavio Apple Intelligence
Foto: Screenshot/Youtube

Apple je najavio svoju dugoočekivanu generativnu AI inicijativu pod nazivom Apple Intelligence.

Tokom svoje WWDC konferencije u Kupertinu, Kalifornija, u ponedjeljak, Apple je najavio da će tehnologija, prvi korak u generativnoj vještačkoj inteligenciji, biti duboko integrisana u hardverske i softverske proizvode kompanije, od iPhonea i Maca do pošte, poruka i fotografija.

Apple pozicionira Apple Intelligence kao jedinstvenu ponudu koja može razumjeti vas i vaše podatke, umjesto široko zasnovanog AI sistema kao što je ChatGPT ili Googleov AI Overview.

Apple Intelligence bit će dostupan za iPhone 15 Pro te iPad i Mac računare s Appleovim čipovima serije M1 i novijim kasnije ove jeseni.

Najveće promjene dolaze u Appleovu Siri. Izvorni glasovni pomoćnik pametnog telefona godinama je očajnički trebao “svježi sloj boje”, a Apple Intelligence će ponuditi upravo to. Kompanija kaže da će pomoćnik imati novi izgled, biti će prirodniji i bolje će reagovati.

Kao i drugi generativni pomoćnici koje pokreće AI, moći ćete postavljati dodatna pitanja i prekidati dok postavljate zahtjeve. Siri sada može odgovoriti na zahtjeve putem tipkanog teksta ako ih ne želite izreći naglas. Takođe ćete moći zatražiti od Siri da koristi ChatGPT, umjesto Appleovih vlastitih modela za slanje zahtjeva.

Apple kaže da je njegova ažurirana verzija Siri svjesnija konteksta Appleovih proizvoda, što vam omogućava postavljanje pitanja o tome kako različite opcije i postavke rade i dobijanje tačnih odgovora. Svjesnost na ekranu omogućiće Siri da razumije i preduzme mjere u vezi sa stvarima na vašem displeju. Dakle, ako prijatelj pošalje adresu u Porukama, možete dati Siri da je spremi za vas.

Apple posebno gura sposobnost Siri da razumije podatke korisnika. Na primjer, moći ćete postavljati pitanja poput “Pokaži mi fotografije Stacy u Njujorku u ružičastom kaputu”, a pomoćnik će vam dati tačno onu fotografiju koju tražite iz aplikacije Fotografije. Tada možete reći Siri da premjesti fotografiju u drugu aplikaciju, poput e-pošte u aplikaciji Mail. Ovi zahtjevi takođe će raditi u aplikacijama trećih strana, prenosi Investitor me.

Ako trebate pokupiti nekoga na aerodromu, možete pitati Siri kada ta osoba sleti, a ona će pronaći podatke o letu koje je osoba prethodno podijelila s vama u aplikaciji Mail i provjeriti podatke praćenja leta u stvarnom vremenu kako bi odredila kada biste trebali da krenete.

Osim Siri, vaši uređaji sada mogu odrediti prioritet vaših obavještenja kako bi prikazali najvažnije bilješke i minimizovali manje relevantne. Alati za pisanje mogu prepisivati, pisati ili sažimati informacije za vas, automatski dostupni u Notesu, Pošti i nizu aplikacija trećih strana. Moći ćete stvarati generativne AI slike ljudi, mjesta i životinja u svojim aplikacijama u tri različita stila.