spotto

Video: BMW ima prvog robotskog psa u fabrici

Autor: Biznis.ba
Video: BMW ima prvog robotskog psa u fabrici
Foto: Screenshot/Youtube

Četvoronožni robot nazvan SpOTTO se nedavno pridružio timu u BMW-ovoj fabrici u Hams Hallu u Velikoj Britaniji.

Autonomni robotski pas skenira postrojenje i obezbeđuje besprekorno funkcionisanje proizvodnih procesa. Opremljen vizuelnim, toplotnim i zvučnim senzorima, SpOTTO prikuplja važne podatke koje dostavlja sistemu nadzora te prati proizvodni pogon.

Dirk Dreher, direktor fabrike, oduševljen je:

– Zahvaljujući sistemu s robotskim psom imamo ogromnu količinu preciznih podataka i procena, kao i sliku proizvodnih procesa u stvarnom vremenu. Projektni tim u Plant Hams Hallu je kreirao obim poslova za našeg četvoronožnog prijatelja i savršeno ga integrisao u naše procese.

Zahvaljujući svojim vizuelnim, toplotnim i zvučnim senzorima, SpOTTO može da obavlja brojne zadatke održavanja. Na primjer, on prati temperaturu proizvodne opreme i odmah prepoznaje ako je instalacija pregrejana – što je rani znak potencijalnog kvara. U fabrici BMW Group Hams Hall, SpOTTO se takođe specijalizovao za prepoznavanje curenja u cjevovodima za komprimovani vazduh koji se koriste u proizvodnji. S obzirom na to da komprimovani vazduh zahteva značajnu količinu energije, brzo otkrivanje curenja može da smanji potrošnju energije.

Kako navodi Revija HAK, SpOTTO je stvorio Boston Dynamics s nazivom proizvoda Spot. To je okretan robot dovoljno malen za korištenje u zatvorenom prostoru, koji se penje stepenicama i s lakoćom prelazi neravan teren. Spot je preimenovan u SpOTTO u Plant Hams Hallu – odajući počast naslijeđu britanske fabrike motora. Gustav Otto je bio jedan od osnivača BMW-a i sin Nicolausa Otta, pronalazača četvorotaktnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Prošle godine više od 400.000 motora je proizvedeno u Plant Hams Hallu, koji uz SpOTTO zapošljava i oko 1600 ljudi. Prije predstavljanja SpOTTO-a u fabrici, posvećeni tim je testirao za koje aktivnosti bi pas robot bio prikladan u jednogodišnjem razvojnom procesu. Druge potencijalne funkcije se takođe ispituju: one uključuju čitanje analognih operativnih kontrola ili izvođenje složenih sekvenci pokreta koje četvoronožnog robota čine još boljim u pristupu teško dostupnim područjima proizvodnje. Uz Hams Hall, druge fabrike BMW Grupe takođe trenutno testiraju korištenje robotskih pasa.