puni se za 15 minuta

Video: Kinezi razvili bateriju s dometom od 1.000 kilometara

Autor: Biznis.ba
Video: Kinezi razvili bateriju s dometom od 1.000 kilometara
Foto: Screenshot/Youtube

Kineski proizvođač baterija CATL predstavio je svoju najnoviju LFP bateriju s katodama od litija, željeza i fosfata (LFP baterija). Baterija nazvana Shenxing Plus navodno je prva LFP baterija koja nudi domet od 1.000 kilometara i u određenim uvjetima se može napuniti u samo 15 minuta.

CATL nije objavio koja je maksimalna snaga punjenja, niti koliki je kapacitet baterije. Doseg od 1000 kilometara najvjerovatnije je izmjeren prema kineskom standardu.

U video prezentaciji koju je objavio CATL navodi se da se bateriju može napuniti s 20 na 80 posto u samo 10 minuta. To bi trebalo biti dovoljno za 600 kilometara.

Baterija Shenxing Plus je nasljednica baterije Shenxing predstavljene u augustu 2023., koja se također može napuniti u 15 minuta, a trebala bi imati domet od 700 kilometara. Trenutačno se koristi u četiri modela, uključujući Zeekr 001, rekao je CATL-ov šef razvoja baterija za električne automobile Gao Huan, prenosi Index hr.

Do kraja godine više od 50 modela bit će opremljeno baterijom Shenxing, rekao je Gao.

Dva najveća svjetska proizvođača baterija, CATL i BYD, natječu se u razvoju najbolje LFP baterije. BYD-ova nedavno predstavljena Blade baterija ima gustoću energije od 190 Wh/kg, dok CATL nudi 205 Wh/kg u novoj verziji svoje baterije Shenxing.

BYD nije objavio informacije o brzini punjenja nove blade baterije, tako da je moguće da CATL trenutno vodi u gustoći energije i brzini punjenja.