Za četiri godine

Video: Marokanci grade najveći stadion na svijetu

Autor: Biznis.ba
Video: Marokanci grade najveći stadion na svijetu
Foto: Screenshot

Svjetsko prvenstvo 2030. godine obilježit će stotu godišnjicu prvog izdanja nogometnog Mundijala u Urugvaju i bit će značajno drugačije od ostalih.

Igrat će se u ukupno šest država, s tim da će Argentina, Urugvaj i Paragvaj biti domaćini tri od ukupno 104 utakmice turnira. U tim južnoameričkim zemljama igrale bi se tri prve utakmice kako bi se obilježila spomenuta stogodišnjica.

Glavni domaćini su Maroko, Španjolska i Portugal i ondje će se odigrati preostale utakmice turnira. Po pitanju izgradnje potrebne infrastrukture za turnir naročito velike planove imaju Marokanci. U tamošnjem gradu Mansouri, koji se nalazi četrdesetak kilometara od Casablance, počele su pripreme za izgradnju stadiona koji će moći ugostiti 115.000 mjesta.

Grand Stade de Casablanca tako će postati najveći na svijetu i kapacitetom će za tisuću mjesta nadmašiti stadion u sjevernokorejskoj metropoli Pjongjangu. Planirani rok je 2028. godina. Projekt je vrijedan 450 miliona eura, a glavni izvođač radova je firma marokanskog arhitekta Tarika Oualaloua, prenosi Index sport.

"Grand Stade de Casablanca duboko je ukorijenjen u marokansku kulturu, sa svojom tradicijom i savremenim izrazima. Oslanja se na šator i vrt, kao i na topografiju i krajolike Maroka. To je prostor otvoren prema svijetu i pun poštovanja prema prirodi koju štiti. Grand Stade de Casablanca utjelovljuje veliku tradiciju marokanskog gostoprimstva", rekao je Oualalou.