lakši za korištenje

VIDEO: OpenAI predstavlja najnoviji AI model, GPT-4o

Autor: Biznis.ba
VIDEO: OpenAI predstavlja najnoviji AI model, GPT-4o
Foto: Screenshot/Youtube

OpenAI je u ponedjeljak najavio najnoviji model velikog jezika vještačke inteligencije (AI) za koji kaže da će biti lakši i intuitivniji za korištenje.

Novi model, nazvan GPT-4o, je ažuriranje prethodnog modela GPT-4, koji je lansiran prije nešto više od godinu dana. Model će biti dostupan korisnicima besplatno, što znači da će svako imati pristup najnaprednijoj tehnologiji OpenAI putem ChatGPT-a.

Na osnovu demonstracije kompanije u ponedeljak, GPT-4o će efektivno pretvoriti ChatGPT u digitalnog ličnog asistenta koji može da se uključi u govorne razgovore u realnom vremenu. Također će moći da komunicira koristeći tekst, glas i takozvanu viziju, što znači da može vidjeti snimke ekrana, fotografije, dokumente ili grafikone koje su korisnici podijele i razgovarati o njima.

Direktorica za tehnologiju OpenAI-a Mira Murati rekla je da će ChatGPT sada imati i memorijske mogućnosti, što znači da može učiti iz prethodnih razgovora s korisnicima i prevoditi u realnom vremenu.

“Ovo je prvi put da zaista pravimo veliki korak naprijed kada je u pitanju jednostavnost korištenja,” rekao je Murati tokom demo uživo iz sjedišta kompanije u San Francisku. “Ova interakcija postaje mnogo prirodnija i daleko, daleko lakša.”

CNN primjećuje da novo izdanje dolazi u trenutku kada OpenAI nastoji da ostane ispred rastuće konkurencije u trci u naoružanju AI. Rivali, uključujući Google i Meta, rade na izgradnji sve moćnijih modela velikih jezičkih modela koji pokreću chat botove i koji se mogu koristiti za dovođenje AI tehnologije u razne druge proizvode, prenosi Investitor me.

Događaj OpenAI održan je dan uoči Googleove godišnje I/O konferencije za programere, na kojoj se očekuje da će objaviti ažuriranja svog Gemini AI modela. Poput novog GPT-4o, Google Gemini je također multimodalan, što znači da može interpretirati i generisati tekst, slike i zvuk. OpenAI-ovo ažuriranje dolazi i uoči očekivanih najava AI-a od Apple-a na svjetskoj konferenciji za programere (WWDC) sljedećeg mjeseca, koja bi mogla uključivati ​​nove načine uključivanja AI u naredna izdanja iPhonea ili iOS-a.

U međuvremenu, najnovije GPT izdanje moglo bi biti “blagoslov” za Microsoft, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI da ugradi svoju AI tehnologiju u Microsoftove proizvode.

Rukovodioci OpenAI-ja demonstrirali su govorni razgovor s ChatGPT-om kako bi dobili upute u realnom vremenu za rješavanje matematičkog problema, ispričali priču prije spavanja i dobili savjete za kodiranje. ChatGPT je bio u mogućnosti da govori prirodnim glasom koji zvuči ljudski, kao i glasom robota — čak je i otpjevao dio jednog odgovora. Alat je također mogao pogledati sliku grafikona i razgovarati o njemu.

Također su pokazali model koji detektuje emocije korisnika; u jednom slučaju, slušao je disanje rukovodioca i ohrabrilo ga da se smiri.

“Ti nisi usisivač!” ženski glas ChatGPT-a, rekao je u šali članu ekipe.

Model je bio i u mogućnosti da vodi razgovor na više jezika tako što je prevodio i automatski odgovarao.

Murati je rekao da će OpenAI pokrenuti aplikaciju ChatGPT desktop sa GPT-4o mogućnostima, dajući korisnicima još jednu platformu za interakciju sa tehnologijom kompanije.

Ažurirana tehnologija i funkcije će biti uvedene u ChatGPT u narednim mjesecima.