Danijel Egić

1.110 radnika u RS-u ostalo bez posla zbog otkazivanja ugovora ino partnera domaćim privrednicima

Autor: Biznis.ba
1.110 radnika u RS-u ostalo bez posla zbog otkazivanja ugovora ino partnera domaćim privrednicima
Fena

Ministar rada RS-a Danijel Egić izjavio je da je ukupno oko 1.110 radnika u sektorima drvne i prerađivačke industrije u ovom bh. entitetu ostalo bez posla zbog otkazivanja ugovora partnera iz inostranstva.

- Drvna i pređivačka industrija su dva sektora u RS-u koja su najviše pogođena krizom jer su izvozno orijentisani. Zbog krize u zapadnoj Evropi, u kojima se uglavnom nalaze partneri naših privrednika, došlo je do otkazivanja ugovora i naše firme imaju manji obim proizvodnje - rekao je Egić, prenosi FENA.

On je ovo izjavio poslije današnje sjednice Vlade RS, tvrdeći da smanjen broj zaposlenih u ovim sektorima nije značajno narušio ukupan broj zaposlenih jer je došlo do zapošljavanja u drugim sektorima.

- Činjenica je da ćemo se morati okretati drugim privrednim granama, odnosno napraviti privredni zaokret - smatra Egić.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, ukupan broj zaposlenih na dan 31. mart 2024. godine iznosio je 289.755, od čega je 246.425 zaposleno u poslovnim subjektima, a 43.330 zaposlenih se odnosi na preduzetnike i zaposlene kod preduzetnika.

U odnosu na mart 2023. godine ukupan broj zaposlenih se smanjio za 0,2 posto, a u odnosu na septembar 2023. godine za 0,3 posto.