Sarajevo

14. maja regionalna panel diskusija: Izazovi i prilike za zelenu ekonomiju na Z. Balkanu

Autor: Biznis.ba
14. maja regionalna panel diskusija: Izazovi i prilike za zelenu ekonomiju na Z. Balkanu
Foto: Unsplash

Regionalna panel diskusija na temu „Izazovi i prilike za zelenu ekonomiju na Zapadnom Balkanu“ u kontekstu CBAM (engl. Carbon Border Adjustment Mechanism) - Mehanizma prekograničnog usklađivanja (cijene) karbona će se održati 14. maja 2024. godine u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine s početkom u 11:00 sati.

Izjave za medije su predviđene u 10:30 sati, a medijima će se obratiti:

- dr.sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH
- predstavnik/ca ambasade Savezne Republike Njemačke
- predstavnik/ca kompanije iz BiH

Cilj regionalne panel diskusije je ponuditi odgovore na izazove koji se postavljaju pred izvozno orijentisane kompanije, posebno kompanije iz oblasti proizvodnje željeza, čelika, cementa, vještačkog đubriva, aluminija, hidrogena i električne energije koje su obuhvaćene početnom fazom primjene CBAM mehanizma.

U skladu sa EU Uredbom o uspostavi mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama, kompanije imaju obavezu mjerenja, izračunavanja i izvještavanja o ugrađenim emisijama GHG (gasova staklene bašte) u svoje proizvode koje izvoze u Evropsku uniju te plaćati naknadu za uvozne proizvode koji su proizvedeni s visokim emisijama ugljika.

Ovaj događaj odvija se u okviru Green Recovery komponente projekta „COVID-19 Investment Response“, koju finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Više informacija o projektu primjene Zelenih poslovnih modela, kao i o komponenti Green Recovery dostupno je na web stranici https://zelenaekonomija.komorabih.ba/.