BiH

Abrahamsdotter: BiH je zemlja u kojoj se krše radnička prava

Autor: Biznis.ba
Abrahamsdotter: BiH je zemlja u kojoj se krše radnička prava
Predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Emina Abrahamsdotter izjavila je danas da je Bosni i Hercegovina zemlja u kojoj se radnička prava krše svakodnevno.

Ona je prije početka sjednice Savjeta za razvoj te partije, čija je tema „Kršenje radničkih prava“, navela da je BiH i zemlja masovne nezaposlenosti, zemlja velikog neformalnog sektora i rada nacrno.

Po njenim  riječima, ova tema je od izuzetne važnosti, ne samo za današnji skup, nego za ukupno djelovanje SDP-a BiH.

- Zato se i trudimo da ovu temu nametnemo na politički dnevni red u našoj zemlji, kao jednu od prioritetnih tema od životne važnosti za sve žene i muškarce u BiH - kazala je ona.

Napomenula je da je SDP BiH radnička partija koja klasno pitanje stavlja u fokus svog političkog djelovanja, te da je to veoma važan aspekt političkog djelovanja kako bi se radnicima BiH unaprijedio društveni status i poboljšao materijalni položaj.

- Osim što smo zemlja kršenja radničkih prava, mi smo i zemlja veoma niskih plata. Te niske plate će, kako stvari stoje, zadugo ostati ako se nešto vrlo hitno ne promijeni - navela je Abrahamsdotter, te dodala da će uvodničari na sjednici Savjeta za razvoj SDP-a biti radnici.

Ona smatra da je problem u tome što nema političke volje za rješavanje ovih pitanja.

Po njenim riječima, nikada do sada nismo vidjeli ni jednu ozbiljnu političku akciju niti sistemski rad koji bi se bavio ovim pitanjem. Dodaje da je samo bilo kratkoročnih, jednokratnih, ad hoc akcija.

Biznis.ba / FENA