BiH

Adem Zolj po zakonu nije smio biti imenovan za izvršnog direktora u Autocestama FBiH

Autor: Biznis.ba
Adem Zolj po zakonu nije smio biti imenovan za izvršnog direktora u Autocestama FBiH
U Članu 5. tog zakona se, naime, navodi da vršioci izvršnih funkcija za vrijeme vršenja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije ne mogu biti članovi upravnog i nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću.

Klix.ba je, podsjetimo, objavio da je Vlada Federacije BiH imenovala Adema Zolja na funkciju izvršnog direktora za projektiranje i građenje u Autocestama FBiH, na poziciju s koje je ostavku nedavno dao Jasmin Bučo, koji je također bio jedan od kandidata SDA za poziciju premijera KS nakon što je s te pozicije smijenjen Elmedin Konaković.

Zolj je, prije nego što je u aprilu imenovan za premijera KS, bio izvršni direktor Autocesta FBiH za opće, kadrovske i pravne poslove.

Tako je Zolj nepuna 24 sata nakon što je ostao bez funkcije premijera KS, budući da je prije dva dana imenovana nova Vlada KS na čelu s Edinom Fortom kao premijerom, već dobio novu funkciju. Prema toj računici, nije ostao ni puni dan bez posla.

Da li se radi o previdu dužnosnika u Vladi FBiH u konkretnom slučaju ili će i ovaj potez biti opravdan nekim podzakonskim rješenjem za sada nije jasno, osim činjenice da je sada već bivši premijer Kantona Sarajevo ekspresno zbrinut na direktorsku funkciju.

Biznis.ba / Klix.ba