digitalna transformacija

Agencija za identifikacione dokumente i Centralna banka BiH unapređuju poslovne procese

Autor: Biznis.ba
Foto: IDDEEA

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, prof. dr. Almir Badnjević ugostio je delegaciju Centralne banke Bosne i Hercegovine na čelu sa guvernerkom, dr. Jasminom Selimović. Pored guvernerke, sastanku su prisustvovali viceguverner Centralne banke, gospodin Marko Vidaković i direktor Glavne banke RS, gospodin Zoran Babić.

Na sastanku je razgovarano o digitalnoj transformaciji, odnosno implementaciji IDDEEA DMS sistema u poslovne procese Centralne banke Bosne i Hercegovine. Direktor Badnjević pojasnio je da Agencija ima odlično razvijen sistem koji uključuje i digitalni potpis koji u velikoj mjeri može povećati efikasnost poslovanja Centralne banke uz neophodnu sigurnost koju Banka zahtjeva.

Implementacija naprednih digitalnih sistema poput DMS sistema može doprinijeti unapređenju infrastrukture i tehnoloških inovacija u javnom sektoru, kao i ostvarivanju 9. cilja održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Guvernerka Selimović je pohvalila dosadadašnji rad Agencije posebno u pogledu digitalizacije i izjavila da je Banka raspoložena da prihvati sve što bi moglo pojednostaviti procese uz poštovanje sigurnosnih aspekata koje Banka ima definisano u svojim procedurama.

Ova saradnja predstavlja podršku digitalnoj transformaciji u javnim institucijama Bosne i Hercegovine što predstavlja i jedan od prioritete EU-a u pogledu razvoja digitalnih vještina.