BiH

Agencija za sigurnost hrane BiH podržala izvoz vode u Hrvatsku

Autor: Biznis.ba
Agencija za sigurnost hrane BiH podržala izvoz vode u Hrvatsku

Agencija za sigurnost hrane BiH danas je uručila potvrde domaćim izvoznicima prirodne i mineralne vode koje će im omogućiti neometan izvoz vode u Republiku Hrvatsku i naredne godine.

Potvrde su dobile bh. kompanije Sarajevski kiseljak d.d., Nevra d.o.o. i Leda d.o.o., izvijestila je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH).

Kako podsjećaju iz VTK BiH, tokom ove godine iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske najavljena je zabrana uvoza (sa stupanjem na snagu od 1. januara 2020. godine) mineralnih voda bh. izvoznicima ukoliko ne budu posjedovali potvrdu kojom se potvrđuje da je voda koja se izvozi u Republiku Hrvatsku priznata i da se redovno kontroliše njena ispravnost, bez obzira na to što već godinama postoji Rješenje o priznatim prirodnim izvorskim i mineralnim vodama u Bosni i Hercegovini, a koji bh. izvoznici prilažu pri izvozu.

Obzirom da niti jedna institucija u BiH ne izdaje ovakvu potvrdu, Agencija za sigurnost hrane BiH je izašla u susret domaćim privrednicima i podržala ih pri izvozu, navode iz VTK BiH.

( FENA)