BiH

Ajnadžić: Do 2023. bez ložišta na čvrsto gorivo na teritoriji općine Centar Sarajevo

Autor: Biznis.ba
Ajnadžić: Do 2023. bez ložišta na čvrsto gorivo na teritoriji općine Centar Sarajevo

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajandžić i predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić potpisali su danas u Sarajevu ugovor o poslovnoj saradnji o subvencioniranju profitne marže u projektu utopljavanja.

Radi se o pilot projektu koji treba doprinijeti smanjenju zagađenja, te povećanju energetske efikasnosti uz vizuelne efekte obnovljenih fasada.

- Naša je ambicija da do 2023. godine nemamo niti jedno ložište na čvrsto gorivo na teritoriji općine Centar. Naši timovi na terenu su detektovali 2.372 ložišta na čvrsto gorivo koji koriste ugalj, mazut isl. što doprinosi zagađenju zraka. Potrebno je pronaći rješenja, napraviti starategiju i iskorak u tom smislu da radimo sa našim građanima u zajedničkom interesu – kazao je Ajnadžić, te najavio slične projkete i u narednoj godini.

Bukvić je kazao da se radi o dobrom projektu javno-privatnog partnerstva za koji BBI banka izdvaja 500.000 KM.

- Želimo da ovaj pilot projekt uspije u potpunosti. Građani će dobiti finansiranje do sedam godina u maksimalnom iznosu od 20.000 KM. Općina Centar će plaćati subvenciju profitne marže koja iznosi 2,98, a građani će imati cijenu finansiranja po nula posto – kazao je Bukvić.

Ovakvi projekti, kako su istakli potpisnici ugovora, za dobrobit su svih građana na teritorije općine Centar. Javni poziv će biti objavljen u januaru, u prvom kvartalu će zajednička komisija Općine i BBI banke evaluirati pristigle prijave, nakon čega slijedi pravljenje rang liste, sklapanja pojedinačnih ugovora i početak radova.

U Općini su kazali da bi cijeli postupak trebao biti što jednostavniji, sa što manje birokratskih procedura izuzimajući neophodnu dokumentaciju. Procjenjeno je da bi do kraja septembra moglo biti utopljeno 35 do 45 invidualnih objekata.

( FENA)