BiH

Akademska i poslovna zajednica u ERSE mreži za brže zapošljavanja mladih u BiH

Autor: Biznis.ba
Akademska i poslovna zajednica u ERSE mreži za brže zapošljavanja mladih u BiH

Potpisivanjem sporazuma, danas u Sarajevu, ozvaničen je početak suradnje predstavnika akademske zajednice, poslovne zajednice, studentskih asocijacija i organizacija civilnog društva s ciljem uvođenja redovne studentske prakse, čime se želi doprinijeti većem zapošljavanju kao i ostanku mladih u Bosni i Hercegovini.

Međusektorska suradnja u stjecanju prakse dio je projekta nazvanog 'Studentskom praksom brže do posla' kojeg provode udruženja 'Prava za sve' iz Sarajeva i 'Budućnost' Modriča, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Direktorica Udruženja 'Prava za sve' Diana Šehić kazala je novinarima da se radi o uspostavljanju tzv. ERSE mreže (edukacija, reforma, sigurnost, egzistencija), koja obuhvata sve ono što je mladim ljudima potrebno.

- Ta mreža uvezuje akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, asocijaciju studenata da bismo doprinijeli reformi visokog obrazovanja u BiH, u dijelu koji definira provođenje redovne studentske prakse - naglasila je.

Dodaje da bi ta studentska praksa trebalo da bude zasnovana na dobrim modelima iz država Evropske unije, a prilagođena ovdašnjem konceptu, obrazovnom sistemu i tržištu rada.

Pomoćnik direktora u Udruženju poslodavaca FBiH Zlatan Dedić precizira da su članovi tog udruženja  uglavnom iz realnog sektora, a današnjim sporazumom izrazili su spremnost da studentima omoguće praktičan rad. Vjeruje da će tako steći iskustvo i što prije se uključiti u proces rada.

Saša Aćić je direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koju čini 13 granskih udruženja poslodavaca. Danas su potpisali sporazum s ciljem povezivanja poslovne i akademske zajednice, u smislu realizacije praktične nastave za studente.

- Studenti na praksi mogu operacionalizirati znanja, što im omogućava da što lakše dođu do posla - kazao je. Dodaje da su najtraženiji studenti iz oblasti tehničkih nauka, ali imaju potrebe i za studentima društvenih nauka.

Resorna federalna ministrica Elvira Dilberović smatra da će taj projekt osnažiti studentsku praksu u Bosni i Hercegovini. Kaže da Ministarstvo pozdravlja tu sponu između studenata, visokoškolskih  institucija i poslodavaca, te poziva da to podrže i ostali relevantni faktori.

Studentica prve godine master studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Elma Baručija trenutno je na praksi u jednoj agenciji za PR markerting, prije toga u novinskoj agenciji. Smatra da je praktična nastava važna za studenta, omogućava im da se što bolje pripreme za tržište rada.

ERSE mreža trenutno ima 35 članica (poslodavci, unije poslodavaca) iz Federacije BiH i RS, akademske zajednice iz oba entiteta, te organizacije civilnog društva koje se bave pitanjima mladih.

(FENA)