Snažna saradnja

Ambasadorica Austrije posjetila Centralnu banku BiH: Austrija je najveći direktni investitor

Autor: Biznis.ba
Ambasadorica Austrije posjetila Centralnu banku BiH: Austrija je najveći direktni investitor
Hartmann i Selimović

Ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann posjetila je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) gdje je s guvernerkom Jasminom Selimović razgovarala o ekonomskim kretanjima u  Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom je istaknuto da je Austrija kontinuiranim investicijskim projektima u posljednjih nekoliko godina postala jedan od vodećih stranih investitora u Bosni i Hercegovini.

Prema dostupnim podacima, od ukupnih investicija u BiH na kraju 2022. godine, najveći iznos stanja direktnih investicija se odnosi na Austriju, oko 2,69 milijardi KM, čime ova zemlja potvrđuje ulogu jednog od ključnih ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine, a prema podacima o tokovima stranih investicija, Austrija je tokom tri kvartala 2023. godine investirala 79,8 miliona KM.

Centralna banka Bosne i Hercegovina niz godina ima uspješnu i plodonosnu saradnju s Austrijskom narodnom bankom koja je bila jedna od centralnih banaka Eurosistema angažovanih u projekatima koje je u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine realizovala Evropska centralna banka.

Ambasadorica Hartman je podržala rad Centralne banke Bosne i Hercegovine i guvernerki Selimović poželjela uspjeh u budućem radu.

Sastanku je prisustvovala i savjetnica za trgovinska pitanja u Ambasadi Austrije Martha Sude, saopćeno je iz CBBiH.