BiH

Ambasadorica Stromquist posjetila EcoMedico: Žene poduzetnice pokreću ekonomiju

Autor: Biznis.ba
Ambasadorica Stromquist posjetila EcoMedico: Žene poduzetnice pokreću ekonomiju

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist obilježila je Međunarodni dan poduzetnica posjetom korisnicima Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II, zajedničke aktivnosti - podrške Vlade Švedske i USAID-a.

Ambasadorica Stromquist se susrela sa Mirelom Čučuković poduzetnicom koja stoji iza kompanije “EcoMedico”, rastućeg prerađivača meda i drugih pčelinjih proizvoda. “EcoMedico” je učestvovao u radionicama Sweden/USAID FARMA II projekta o online marketingu i grafičkom dizajnu, a uz podršku projekta učestvovali su na Belgrade Food Show, kao i na lokalnim događajima poput FARMA Dana u Ambasadi Švedske i Green Marketu u Ambasadi SAD-a. Cilj im je kontinuirani razvoj ponude, te svakodnevno rade na približavanju kupcima.

- Na tržištu smo prepoznatljiviji po proizvodima na bazi meda i drugih pčelinjih produkata. Posebno su priznati naši sirupi za jačanje imuniteta djece i odraslih - kazala je Čučuković.

Njihov najprodavaniji proizvod  je sirup Ecovit koji je, kako je dodala, uspio riješiti višegodišnje probleme brojnih roditelja sa apetitom kod djece, ali i sa jačanjem njihovog općefizičkog stanja. Pored toga, prepoznatljivi dio njihove ponude čine različite mješavine meda i ljekovitog bilja, te medne maske za kožu i kosu.

- Veoma je važno da ohrabrujemo žene da postanu poduzetnice. Ne samo da je to dobro samo po sebi, već je izuzetno važno za društveni i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Nadam se da priča Mirele Čučuković može ohrabriti druge žene da prate njen put. Impresivno je vidjeti da se male kompanije poput "EcoMedico" razvijaju tako brzo i šire svoj biznis - kazala je ambasadorica Stromquist.

Sweden/USAID FARMA II projekat je kroz svoje programe uključio posebne aktivnosti podrške ženama u poljoprivrednom sektoru. Kroz edukacije je samo u 2018. godini prošlo 1.295 žena, a korištena su i grant sredstva za podršku jačanju uloge žena u razvoju ovog sektora. Ambasadorica Stromquist je pozdravila napore žena poduzetnica te naglasila potrebu podrške malim i srednjim preduzećima koja tek počinju sa širenjem svoje proizvodnje, traže prostor na domaćem i međunarodnom tržištu, te uključuju mlade ljude u ovom procesu, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

(FENA)