BiH

Amerikanci birali najromantičniji grad: To više nije Pariz, on se nalazi u BiH

Autor: Biznis.ba
Amerikanci birali najromantičniji grad: To više nije Pariz, on se nalazi u BiH
Američki stranica Matador Network uvrstio je Mostar na prvo mjesto liste "sedam najpotcjenjenijih romantičnih gradova na svijetu". U tekstu se navodi da je najpopularnija atrakcija Stari most u centru gradu, rekonstrukcija otomanskog mosta iz 16. stoljeća koji je prelazio preko Neretve sve dok nije uništen devedesetih godina tokom rata. Mostar se opisuje zapanjujućim gradom koji obiluje "starim turskim kućama" u kombinaciji s evropskom arhitekturom, kaldrmom, bazarima, pijacama i modernim kafićima.

Bilo da su kriteriji hrana, sunce, povoljna klima, čuveni spomenici, Mostar je primamljiv za sve putnike, a posebno one zaljubljene. Nakon četiri dana braka, mladi bračni par iz Tuzle odlučio je posjetiti upravo Mostar.

"Svidjelo nam se, lijep je grad, toplo je. Mi smo inače iz Tuzle , tako da smo odlučili posjetiti Mostar. Posjetit ćemo Stari most i malo gradom prošetati", kažu Šemsa i Mustafa Imamović.

Stari most simbol je ljubavi i spajanja ljudi, pa su upravo na ovom mjestu “pale” brojne zaruke i prosidbe. A svoje sudbonosno “da” na Starom mostu izgovorili su brojne turistkinje iz različitih dijelova svijeta.

"Prošle godine, jedan par iz Alabame se vjerio ovdje, što dokazuje tvrdnju da je Mostar u suštini jedan od romantičnijih i ljepših gradova u Evropi", tvrdi Ibrahim Šabanac, turistički vodič.

"Apsolutno se slažem da je Mostar romantičan grad, veoma je interesantno mjesto, ima mnogo historije i veoma zanimljivih mjesta", dodaje turista iz Tajvana.

A da Mostar nije samo Stari most reći će Mostarci. Ima kažu i drugih znamenitosti i lijepih mjesta koje vrijedi posjetiti.

"Kad se stave slušalice u uši i šeta, Mostar je jako romantičan grad, ima divnih detalja, čak je i priroda oko Mostara lijepa. Sve češće zaobilazimo ovaj gradski dio, odemo malo na Forticu, na Partizansko , uz rijeku…", priča Dejan Kosanić.

"Je li vidite vedrinu ovu, plavetnilo neba, čistoću zraka, velika vidljivost, sunčanost, jednostavno ljepota", pita Zineta Dizdar.

"Mostar je miks turskog utjecaja, evropske arhitekture, popločanih ulica, tržnica, kafića, te je vrijeme da se okonča monopol Grada ljubavi na romantiku", navodi se na američkoj internetskoj stranici koja je Mostar stavila na prvo mjesto sedam najpotcjenjenijih romantičnih gradova na svijetu, pritom misleći na francusku prijestolnicu Pariz, prenosi N1.

Navodi se između ostalog kako brojni gradovi širom svijeta "trebaju dobiti priznanje" koje zaslužuju, te da je vrijeme ukazati na male, lijepe lokacije, koje su savršene za zaljubljene parove. Upravo zbog svojih različitosti koje trenutno harmonično opstaju, Mostar se smatra jednim od najromantičnijih gradova u svijetu koji bi turisti što prije trebalo da otkriju.

Biznis.ba