Direktor IDDEEA BiH

Badnjević učestvovao na Regulatornom dijalogu o digitalnoj transformaciji

Autor: Biznis.ba
Badnjević učestvovao na Regulatornom dijalogu o digitalnoj transformaciji
Foto: Ustupljena fotografija

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, prof. dr. Almir Badnjević, je na poziv ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine učestvovao na ministarskom okruglom stolu u sklopu trećeg Regulatornog dijaloga o digitalnoj transformaciji između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Na početku ovog događaja, na kojem su učestvovali ministri i zamjenici ministara iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije i Crne Gore, obratio se i generalni direktor DG CONNECT-a, g. Roberto Viola.

Raspravljalo se o Zakonu o umjetnoj inteligenciji, koji će početi s primjenom od avgusta iduće godine, uz podršku tima iz EU za primjenu zakona u zemljama Zapadnog Balkana uključujući I Bosnu i Hercegovinu.

Prof. dr. Badnjević je predstavio napredak Bosne i Hercegovine u uspostavi digitalnog novčanika, čija je prva faza finansirana od strane EU Delegacije i GIZ-a, a vodi ga IDDEEA. Očekuje se da će građani BiH imati pristup ovom novčaniku do sredine naredne godine kroz pilot projekte. Također, IDDEEA je pozvana da učestvuje u konzorciju "WE BUILD" u sklopu programa Digitalna Evropa, što će omogućiti saradnju s drugim evropskim zemljama na daljnjem razvoju ovog projekta. Pored toga, naveo je da u BiH postoje 4 ovjerioca za elektronski potpis, u skladu sa starim zakonom o elektronskom potpisu, te da su sva 4 certifikovana međunarodno u skladu sa EIDAS. IDDEEA kao ovjerilac je obezbjedila svim građanima BiH besplatan elektronski potpis, te se očekuje veći broj elektronskih usluga kako bi gradjani koristili elektronski potpis.

Dogovoreno je organizovanje sastanka za zemlje koje rade na digitalnom novčaniku i uspostava dijaloga o upravljanju umjetnom inteligencijom koji će raditi na implementaciji Zakona o umjetnoj inteligenciji u svakoj od zemalja. Zaključeno je i da je potrebno da se Bosna i Hercegovina i Albanija pridruže inicijativi JU EUROHPC za unapređenje digitalne infrastrukture.