BiH

Banja Luka će završiti godinu sa više od 130.000 noćenja turista

Autor: Biznis.ba
Banja Luka će završiti godinu sa više od 130.000 noćenja turista
Proglašenje Banje Luke turističkim mjestom omogućit će novo predstavljanje najvećeg grada RS-a na turističkim mapama, kao i promociju prirodnih vrijednosti, kulturnih dobara i turističke infrastrukture najvećeg grada Republike Srpske.

Osim Banje Luke, i Istočno Sarajevo je proglašeno turističkim mjestom u Republici Srpskoj, a taj status od ranije već ima i Trebinje.

Pomoćnica direktorice Turističke organizacije Banje Luke Minja Šurlan je podsjetila da se, u skladu sa Zakonom o turizmu, proglašenje turističkog mjesta vrši na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih kriterija, koje su uspješno ispunili.

Istakla je da Banja Luka ima i turističe lokalitete i atrakcije, mimo gradskog jezgra, te će naredni korak biti objedinjavanje i tih sadržaja, kako bi grad dobio status turističke destinacije.

-Osigurati taj status je veoma važno za upis u mapu turističkih destinacija – rekla je Šurlan na konferenciji za novinare.

Podsjetila je da se očekuje povećanje smještanih kapaciteta sa sadašnjh registrovanih više od 2.000, kao i da je uspješno uspostavljen i registrovan sistem izdavanja "stana na dan".

-U ovoj godini planirano je više od 90.000 dolazaka turista i 130.000 noćenja, a mnogo očekujemo od 'Banjalučke zime' i uspostavljanje nove tri avio destinacije s banjalučkog aerodorma - kazala je Šurlan.

U rješenju entitetskog Ministarstva trgovine i turizma se navodi da je cilj odluke o proglašenju Banje Luke i Istočnog Sarajeva turističkim mjestima uspostavljanje centara koji će imati ulogu pokretača turističkog razvoja.

Rješenja, kojim su gradovi Banja Luka i Istočno Sarajevo proglašeni turističkim mjestima u RS-u, donesena su na period od pet godina, nakon čega podliježu reviziji, podsjećaju iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma.

Biznis.ba / FENA