BiH

Banja Luka turistima privlačna tokom cijele godine, posebno ljeti

Autor: Biznis.ba

Banja Luka prirodnom ljepotom, specifičnostima toga kraja i raznovrsnim sadržajima privlači mnogobrojne turiste tokom cijele godine, posebno ljeti. Kao turistička destinacija većim dijelom oslonjena je na region, pa je tako najviše turista iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Turiste ponajviše privlači razgledanje znamenitosti grada, uz licencirane turističke vodiče, što obuhvata uži centar i tvrđavu Kastel. Zainteresirani su i za trapistički samostan “Marija Zvijezda” i Ferhat-pašinu džamiju.

Među ostalim destinacijama rado obilaze i Krupu na Vrbasu gdje se nalazi manastir sa početka XIII vijeka, slapovi, vodenice, srednjovjekovne tvrđave. Uz rijeku Vrbas organiziraju se različite aktivnostima kao što su rafting, kajak-kanu, hidrospid, kanjoning, slobodno penjanje, pješačenje, biciklizam, padobranstvo, paragliding, mušičarenje.

U toku ljetnih mjeseci posjetioci mogu razgledati grad i sa rijeke Vrbas, u jedinstvenom banjalučkom čamcu "dajak", što svake godine izaziva sve veću pažnju turista, ali i Banjalučana.

Dajak je dobio naziv po obrađenom komadu drveta kojim se gura čamac. Koristi se zbog relativno male dubine, gdje veslo ne bi bilo od pomoći. Drvo ima poseban špic ili šticu iz dva spojena dijela. Špic se izrađuje od jednog komada drveta - bagrema, jasena, hrasta, rjeđe trešnje, pa čak i mahagonija. Trup čamca se pravi od jelovine.

Dio ljetnjih sadržaja je i ‚Ljeto na Vrbasu‘, manifestacija koja se održava već 70 godina. Takmičarske discipline su skokovi sa Gradskog mosta i trke dajak čamaca, a ima i drugih sadržaja. Stil skoka, poznat kao "vrbaska lasta", izvodi se sa 12 metara visokog mosta u dubinu Vrbasa. To je specifičan skok sa ispruženim i uvijenim tijelom.

Cilj je da se što duže zadrži ispružen položaj, a pri ulasku u vodu napravi što manji "štrap" vode. Godinama je ta manifestacija mijenjala nazive, a Turistička organizacija grada Banja Luka od 2004. godine brine i afirmiše tu turističku ponudu.

Za grupne posjete u ponudi je i etno animacija, upoznavanje lokalnih običaja i života na ruralnom prostoru. Prema zvaničnim podacima, Banja Luka je jedna od najvećih lokalnih zajednica u BiH sa teritorijom od 1.239 metara kvadratnih, a urbana zona obuhvata manje od 15 posto teritorije.

Kako navode iz Turističke organizacije Banja Luka, u prvih šest mjeseci ove godine turistički promet (83.144 noćenja i 55 hiljada dolazaka) porastao je za 34 posto, u odnosu na isti period prošle godine kad je zabilježen istorijski maksimum (sedam posto u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu).

Kako navode, turistički promet u Banjaluci je puno brže dostigao predpandemijske vrijednosti nego što je to svjetski promet (oko 40 posto u 2022. godini).

Prema zvaničnoj statistici, Banja Luka trenutno raspolaže sa 2.250 kreveta u hotelima, motelima i pansionima dok se broj kreveta u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje procjenjuje na oko još hiljadu.

Banja Luka je grad događaja, tokom godine ima mnogo manifestacija koje generišu nove posjete ili upotpunjuju postojeće.

(Biznis.ba / FENA)