BiH

Banjalučani probali sireve sa medom, džemom, kikirikijem

Autor: Biznis.ba
Banjalučani probali sireve sa medom, džemom, kikirikijem

U Banjoj Luci ove sedmice predstavile su se sirane "Mons Produkt" Teslić sa kozjim sirom, ZZ Livač – Marija Zvijezda sa čuvenim trapistom, Sirana Milanković iz Prnjavora sa kravljim kriška sirom, te "RadexComerc" iz Kneževa s vlašićkim sirom.

Događaj je podržao USAID/Sweden FARMA II projekt sa ciljem da se odlični domaći sirevi ponude u kombinaciji sa lako dostupnim namirnicama, na način na koji to domaći potrošači rijetko rade.

Za domaćina jučerašnje promocije izabran je Tropic centar Banja Luka, s obzirom na to da kao domaći trgovački lanac podržava lokalne proizvođače i pomaže im da kroz svoju maloprodajnu mrežu plasiraju proizvode i lakše dođu do što većeg broja kupaca.

- Prema istraživanju koje je sproveo USAID/Sweden FARMA II projekt, devet od deset građana Banje Luke nije probalo sir sa medom, a rijetki su probali i druge kombinacije uobičajene u zapadnoj Evropi i svijetu. To je bio jedan od razloga da se u ovim prazničnim danima organizuje predstavljanje novih kombinacija sa sirevima - poručuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Građani Banjea Luke su imali priliku probati kozji sir sa cveklom, rukolom i medom, kravlji kriška sir sa slatkom od jagoda i bademima, rolat sa vlašićkim sirom i kikirikijem, trapist sir sa džemom od smokve i krekerima i čuti za druge zanimljive kombinacije.

U projekat su uključeni i poznati banjalučki kuhari Suzana Kojić i Boris Stupar koji su podržali ideju i pozvali građane da u prazničnim danima "iznenade svoje nepce i probaju vrhunske domaće sireve u nekim novim kombinacijama".

Biznis.ba / FENA