BiH

Bašić: Iznaći najbolja rješenja za unapređenje gazdovanja šumama

Autor: Biznis.ba
Bašić: Iznaći najbolja rješenja za unapređenje gazdovanja šumama

Nastavak održivog upravljanja šumskim resursima, te unapređenje gazdovanja šumama, bile su neke od tema današnjeg radnog sastanka održanog u Kantonalnom javnom preduzeću (KJP) „Sarajevo-šume“.

Pored ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića, sastanku su prisustvovali direktor ovog preduzeća Amir Joldo, direktor Uprave za šumarstvo Edib Hamzić, glavni inspektor u Inspektoratu poljoprivredne, vodoprivredne i šumarske inspekcije Salem Alihodžić, te stručni savjetnik u oblasti šumarstva iz Ministarstva privrede Kemal Starogorčić.

Ministar Bašić kazao je da Ministarstvo stoji na raspolaganju za svu podršku koja je potrebna nadležnim subjektima za unapređenje sistema gazdovanja šumama.

- Uskoro izdvajamo znatna sredstva, oko 5 miliona KM, za projekte u oblasti šumarstva, čiji će najznačajniji implementator biti 'Sarajevo-šume'. Ulazimo i u izmjene regulative, s ciljem olakšavanja upravljanja šumskim resursima, ali i rasterećenja privrede - poručio je Bašić.

Ovom prilikom, direktor Joldo informisao je ministra o strukturi i nekim od glavnih izazova ovog preduzeća u kojem su uposlena 454 radnika, a onih sa visokom stručnom spremom je 51.

- S druge strane, od ukupnog broja zaposlenih je 80 osoba sa određenim stepenom invaliditeta, druge kategorije. Stoga, ovo nije preduzeće koje je samo tržišno orijentisano, nego ima i taj socijalni aspekt- zaključio je direktor Joldo, saopćeno je iz Pres-službe KS.

( FENA)