BiH

Bergstrom posjetila proizvođače sira

Autor: Biznis.ba
Bergstrom posjetila proizvođače sira

Zamjenica ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini Marie Bergstrom posjetila je danas proizvođače sira na Očaušu kod Teslića i u Jelahu kod Tešnja, gdje je sa njima razgovarala o izazovima i planovima, ali i o napretku koji ostvaruju poduzetnici u tom sektoru širom zemlje.

Na farmi koza „Mons Produkt“ na Očaušu, susrela se sa Miroslavom Klječaninom, koji danas ima više od 220 alpskih koza i proizvodi kozje mlijeko, jogurt te različite vrste kozjeg sira.

Klječanin je izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju je njegova kompanija dobila kroz USAID/Sweden FARMA 2 Projekt u sufinansiranju nabavke mašina te tehničkom savjetovanju.

Zadruga „Zlatna kap“ u Jelahu je dobila podršku USAID/Sweden FARMA 2 Projekta kroz nabavku
muzilica, razmjenu dobrih praksi te podršku u organizaciji škole sirarstva, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA 2 Projekta.

Maid Smajić, direktor sirane, kaže da ova zadruga radi sa 240 kooperanata, a da su on i njegova sestra Mediha Jašarević počeli sa 10- 12 grla, te su upornošću i primjenom stečenih znanja osigurali prostor za rast i razvoj proizvodnje.

- Sjajna stvar je vidjeti da od programa koje podržavamo imaju koristi ne samo direktni korisnici, već i šira lokalna zajednica. Uprkos izazovima koje imaju, svi u lancu – od farmera do proizvođača i prerađivača, ulažu sredstva, rade na unapređenju procesa i stvaraju prostor za nova radna mjesta. Posebno me raduje uključenost žena u ovom sektoru, gdje one predvode određene procese - poručila je zamjenica švedskog ambasadora Marie Bergstrom.

Smajić planira osiguranje podrške kojom će ohrabriti manje farmere da narastu, te stimulira rast njihovih farmi.

Biznis.ba / FENA