BiH

Bevanda: Aranžman s MMF-om nije samo kredit, nego donosi i nužne reforme

Autor: Biznis.ba
Bevanda: Aranžman s MMF-om nije samo kredit, nego donosi i nužne reforme

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda u intervjuu za Fokus.ba govorio je o  mogućnostima sklapanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nakon što se u proteklom periodu u nekoliko navrata oko toga nije mogao postignut dogovor na sjednicama Fiskalnog vijeća BiH.

Nova šansa za dogovor i novo zaduženje za 750 miliona eura potrebnih za suočavanje s posljedicama pandemije koronavirusa te za reforme je kraj januara 2021. godine.

Bevanda je naglasio da budžet BiH nije ugrožen zbog eventualnog izostanka aranžmana s MMF-om jer novac od ovog kredita ide na račune entiteta i tamo se i troši. Dodao je da aranžman s MMF-om nije samo puki kredit, nego donosi i reforme koje su nam nužne, ali često nismo odlučni ili nemamo sugasnost da ih provedemo. To je i glavni razlog, naveo je Bevanda, što podržava aranžmane s MMF-om, zbog tog dijela koji se odnosi na provođenje reformi.

- Kao što je već ranije rečeno nije postojala suglasnost entitetskih vlada da se ovaj aranžman s MMF-om ranije ispregovara. Ostaje još prilika za konsultacije i ne mogu prejudicirati da li će se postići suglasnost među vladama i hoće li biti nekih eventualnih korekcija prethodnih mjera iz Pisma namjere kako bismo postigli dogovor – dodao je Bevanda.

Na pitanje hoće li, dok aranžman s MMF-om ne bude sklopljen, biti zaduženja kod domaćih banaka, Bevenda je odgovorio da se država BiH financira od indirektnih poreza i da se kroz Globalni fiskalni okvir kojeg usvoji Fiskalno vijeće odredi kolika su zahvatanja s jedinstvenog računa za državu. Budžet institucija BiH tako ne zavisi ni od kakvih aranžmana niti kredita. Zakonom o financiranju, podsjetio je Bevenda, regulirano je da se obveze prema međunarodnim financijskim institucijama ispunjavaju i kada smo na privremenom financiranju.

-  Tako da i kada, kao što je sada slučaj, imamo odluku o privremenom financiranju od početka godine, sve rate kredita se vraćaju, ali opet naglašavam da to vraća onaj na koga je kredit alociran i ko je zadužen. Možda zvuči neprimjereno reći u ovim teškim vremenima, ali država BiH ima redovite izvore financiranja i njena financijska stabilnost nije ugrožena. Naravno, sve to do određene mjere, ali za sada sasvim normalno funkcioniramo. Zaduženja kod domaćih banaka i emisija obveznica je nešto što se dešava u entitetima i mi s razine BiH nismo imali takvih aktivnosti – dodao je Bevanda.

Na pitanje kako je po njegovom mišljenju radilo Vijeće ministara BiH u protekloj godini i da li je radilo neopterećeno od politike, Bevenda je kazao da nikada Vijeće ministara ne može raditi neopterećeno od politike uzimajući u obzir činjenicu da politika diktira parlamentarnu većinu i izbor Vijeća ministara BiH.

- Ovo Vijeće ministara po mnogo čemu je specifično i sam kontekst u kome djeluje je specifičan jer smo posao započeli u vrijeme kada je proglašena pandemija. Time su mnoge naše aktivnosti morale biti preusmjerene, mnoge planirane stvari odgođene su i sve ono što je bilo u planu znatno je izmijenjeno. Mogu reći da ono što se tiče Ministarstva na čijem sam čelu nije bilo zastoja i brzo smo se prestrojili u novim uvjetima rada – dodao je Bevanda.

(FENA)