BiH

Bh. delegacija učestvuje na 47. zasjedanju CIGRE u Parizu

Autor: Biznis.ba
Bh. delegacija učestvuje na 47. zasjedanju CIGRE u Parizu
Bosanskohercegovačka delegacija koju predvodi Edhem Bičakčić otputovala je u Pariz na 47. zasjedanje Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE). Ovom svjetskom skupu elektroenergetičara prisustvuje više od 3.650 delegata i 8.500 stručnjaka iz 93 zemlje te 300 kompanija izlagača opreme i uređaja.

- Ključni događaji odvijaće se u okviru plenarnih sjednica i 16 studijskih komiteta, na kojima će biti prezentirano oko 550 referata čiji su autori iz cijelog svijeta. Iz Bosne i Hercegovine biće prezentiran referat grupe autora (A. Lujnović, S. Čaršimamović, M. Veledar, Z. Bajramović, A. Mujezinović) o primjeni novih tehnologija u cilju povećanja sigurnosti rada Termoelektrane Kakanj - kazao je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE i član Administrativne komisije ove svjetske organizacije.

Shodno ranije prihvaćenom Pariškom sporazumu, glavni cilj CIGRE je ograničavanje globalnog zatopljavanja kako bi se do kraja 21. stoljeća štetne emisije u potpunosti anulirale. Novi cilj o kojem će se govoriti i na ovom zasjedanju je - energija za sve.

- U Parizu ćemo razgovarati i o tome kakav je utjecaj Pariškog sporazuma na elektroenergetski sektor širom svijeta, šta treba znati, kako reagirati, ko je odgovoran za postizanje ciljeva i kako tehnika može pomoći s tim, koji su glavni ciljevi u bliskoj budućnosti? Biće riječi i o finansiranju održivog sektora električne energije u budućnosti, o čemu će glavni referat imati Kwawan Mensan Gaba, vodeći stručnjak Svjetske banke - rekao je Bičakčić.

Zasjedanju u Parizu prisustvuju i delegacije nacionalnih komiteta Kosova i Kolumbije, novih članova CIGRE. Istovremeno je ozvaničeno da su iz ove organizacije suspendirani nacionalni komiteti Libije i Venecuele.

Biznis.ba / FENA