BiH

BH IT: Nove tehnologije u izbornom procesu

Autor: Biznis.ba
BH IT: Nove tehnologije u izbornom procesu
Nove tehnologije u izbornom procesu bi mogle uveliko unaprijediti izborni proces u BiH. Firma Smart sistem solušn iz Istočnog Sarajeva usavršila je sistem elektronskog glasanja. Regularnost izbornog procesa, ukidanje nevažećih glasačkih listića, saopćavanje kompletnih rezultata za nekoliko sati, kao i drastično smanjenje troškova izbornog procesa samo su neke od prednosti.

Ovo je znak da je vaš identifikacioni dokument autorizovan za glasanje na ovoj mašini. Nastanak ovog sistema je vezan za sprečavanje nastanka nevažećih glasačkih listića i za instant prebrojavanje rezultata glasanja.

U maju mjesecu 2011 godine napravljen je prvi prototip koji je u potpunosti bio funkcionalan. Zatim u novebru 2011.g. urađen je prvi pilot projekt u Goraždu. Procedura je takva da se birač prvo registruje na biračkom mjestu kako bi se utvrdio njegov identitet, zatim sa nekim identifikacionim dokumentom registruje na mašini koja automatski identifikuje glasača i provjerava da li je prethodno već glasao. Nakon toga slijedi glasanje.

Nakon što ste završili sa glasanjem mašina generiše vaš autentički glasački listić. Na ekranu je prikazano kako ste glasali.

Sistem elektronskog glasanja je koncipiran na način da ga ogu svi koristiti. Ovaj sistem ni na jednim lokalnim izborima nije bio u primjeni iako postoji kapacitet i spremnost da se pokriju sva biračka mjesta u BiH.

Pozitivni efekti provedbe ovakvog sistema su višestruki i veoma značajni, kako na demokratiju i društvo u BiH tako i za ekonomiju. Povlači i zapošljavanje 200 mladih ljudi, te saradnju sa drugim privrednim subjektima u BiH. Samo je potrebno ulaganje i adekvatna pomoć.

Dok ovakve mašine stoje i ne koriste se, CIK predstavlja nove tehnologije koje bi se mogle implementirati u izborni proces. Riječ je o čitaču barkodova za identifikaciju birača ali i skeniranje glasačkih lističa. Političke stranke ali i srtuka ukljkučile su se o tehnologije. Svi s eslažu da je prvo potrebno riješiti najočitiji problem autentifikaciju i identifikaciju birača. a zastario je i sam način glasanja.

Veliki je pritisak struke da se izborni proces poboljša. Zato je Koalicija pod lupom uputila dva prijedloga interresornoj radnog grupi.

Inerresornoj radnoj grupi su prijedloge poslali i CIK ali kažu radi se o tehničkim izmjenama. Modernizacija izbora nije stvar dvotrećinske većine. Treba da postoji i saglasnost svih. Prvi argument koji će iznijeti svo koji nisu za promjene bit će da nemamo novca.

I predstavnici političkih stranaka žele upoznati nove mogućnosti. Nek su i samo predlagali inovacije koji bi mogle pospiješiti izborni proces.

Opći izbori su iza nas. Neka svi propusti budu potrstek da se nove tehnologije što prije moraju uvesti u izbornmi proces. Jer upravo su izborne nepravilnosti obilježile posljednje izbore.

Donacije BH Telecoma

BH Telekom je dodijelio donaciju u iznosu od 217.823 marke. Donacija je uručena osnovnim i srednjim školama za nabavku IT opreme, profesionalnim vatrogasnim jedinicama i gorskim službama spašavanja za nabavku opreme i drugih sredstava za rad, kao i javnim kuhinjama.

Na osnovu Odluke o dodjeli donacija pravnim licima u 2017. godini, donesene po provedenom Javnom konkursu BH Telecoma za dodjelu donacija, 137 pravnih lica je dobilo donaciju. Plakate su dodijenjene za 23 pravna lica sa područja Sarajevskog kantona. Prilikom uručivanja  donacija poručeno je da je ukupna vrijednost donacija BH Telekoma za ove subjekte 217.823 konvertibilne marke. U proteklih 11 godina BH telekom je dodijelio donacije vrijednosti 14 miliona maraka, a samo u prošloj godini taj iznos je dosegao milion maraka.

- Evo koristim priliku ispred Gazi Husrev – begove medrese da se zahvalim BH Telekomu na donaciji koju smo dobili u ovoj godini, koju smo pametno iskoristili za jednu pametnu tablu, interaktivnu tablu, kojom smo unaprijedlili sredstva za učenje i obrazovanje našim učenicima, s obzirom da smo radili rekonstrukciju i obnovu prostorija za učenje, tako da je dobrodošla i ova interaktivna tabla, kaže Dževad Pleh, pomoćnik direktora Gazi Husrev – begove medrese u Sarajevu.

Donacije BH Telecoma su dodijeljene u svrhu pomoći osnovnim i srednjim školama za nabavku IT opreme za potrebe opremanja informatičkih kabineta, profesionalnim/dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama i gorskim službama spašavanja za nabavku opreme i drugih sredstava za rad, kao i javnim kuhinjama, za nabavka namirnica i kuhinjske opreme.

- Mi u našoj školi pravimo jednu dobru priču. Mi ćemo uskoro da otvorimo Centar za digitalne kompetencije učenika i nastavnika. Mi ćemo uskoro da otvorimo Centar za digitalne kompetencije učenika i nastavnika. Naime, ovom donacijom, uz pomoć vlastitih sredstava, nabavili smo kompjutere za 30 naših učenika. Imat ćemo učionice sa 30 računara, gdje će naši učenici, nastavnici, pa čak i roditelji, imati edukacije iz IT Tehnologija,  navodi Sabiha Salčin, direktorica OŠ „Mirsad Prnjavorac“ Vogošća.

Donacije sa područja KS dobile su 23 osnovne škole.

Više u video prilogu u nastavku.

https://www.youtube.com/watch?v=qK6hVhc8ZkY

Biznis.ba