PKI

BH Pošta počela s izdavanjem certifikata za elektronski potpis

Autor: Biznis.ba
BH Pošta počela s izdavanjem certifikata za elektronski potpis
Foto: Facebook / JP BH Pošta

Javno preduzeće BH Pošta počelo je sa implemenatacijom nove usluge izdavanja certifikata za elektronski potpis – PKI, te su tim povodom potpredsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine, Igoru Stojanoviću uručili njegov primjerak digitalnog certifikata.

Iz BH Pošte navode kako je nova usluga rezultat je želje da napreduju i djeluju u skladu s promjenama koje donose digitalizacija, savremena tehnologija, te brojni međunarodni standardi koji se već uveliko počinju primjenjivati i na našem području.

Javno preduzeće BH Pošta počelo je sa implemenatacijom nove usluge izdavanja certifikata za elektronski potpis – PKI, te...

Posted by JP BH POŠTA on Monday, May 20, 2024

„Usluga elektronski potpis – PKI i izdavanje certifikata fizičkim licima i fizičkim licima u pravnom licu korak je više u poslovanju i ponudi usluga s kojima BH Pošta izlazi na tržište. Kao jedan od četiri zvanična Ovjerioca u BiH, počeli smo sa izdavanjem kvalificiranih elektronskih potvrda, vođeni, prije svega, brzinom kojom se mijenjanju potrebe tržišta i trendova. Između ostalog, željeli smo doprinijeti i razvoju digitalnih rješenja za što brže uspostavljanje e-uprave koja nas očekuje u narednom periodu”, istakao je v.d. generalni direktor, Adis Šehić koji je u Generalnoj direkciji BH Pošte u Sarajevu danas bio domaćin sastanka.

Uspješnu priču u kojoj je BH Pošta postala zvanični izdavač kvalificirane elektronske potvrde za digitalno potpisivanje podržao je i potpredsjednik FBiH, Igor Stojanović kojem je danas uručen njegov prvi certifikat za elektronski potpis.

„Očekujem od BH Pošte kao najuspješnijeg i najvećeg poštanskog operatera u BiH da nastavi i dalje s dobrim projektima i uslugama koje će građanima olakšati i ubrzati rješavanje svakodnevnih obaveza. S obzirom na to da će svi obveznici PDV-a u Bosni i Hercegovini u narednom periodu morati posjedovati digitalni certifikat za digitalno poslovanje, BH Pošta je odlično odgovorila na ovu potrebu i ponudila svoje kapacitete da, između ostalog, pomogne i procesu implementacije međunarodnih standarda u šta digitalizacija definitivno spada”, potvrdio je Stojanović.

Kvalificirane elektronske potvrde za digitalno potpisivanje dostupne su u administrativnim centrima BH Pošte u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Mostaru, Travniku i Goraždu, te u BH Pošti u Brčkom, sa tendencijom da se ova usluga uskoro proširi na sve opštinske pošte.

Napominjemo, da se digitalni potpis kreira upotrebom kvalificirane elektronske potvrde koju BH Pošta izdaje na sigurnom QSCD uređaju u formi USB tokena.

Certificiran je u skladu sa eIDAS regulativama i ispunjava specifične tehničke i sigurnosne zahtjeve, uključujući zaštitu od neovlaštenog otvaranja, sigurnu pohranu ključeva i zaštitu neovlaštenog pristupa. Priznat je i prihvaćen kao zakonit, jednako kao rukom pisani potpis.
Prijave za izdavanje certifikata vrše se i online na: https://www.posta.ba/e-potpis/