Podgorica

Bh. proizvođači namještaja održali desetine sastanaka s hotelijerima i ugostiteljima iz Crne Gore

Autor: Biznis.ba
Bh. proizvođači namještaja održali desetine sastanaka s hotelijerima i ugostiteljima iz Crne Gore
VTKBiH

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Crne Gore, uz podršku Evropske poduzetničke mreže (EEN), organizovale su u Podgorici Poslovni forum i B2B susrete privrednika drvoprerađivačkog sektora i opremanja objekata.

Na forumu su učestvovali predstavnici šest bh. kompanija i Drvnog klastera Hercegovine koji zastupa 26 kompanija te više od 20 kompanija iz Crne Gore.

Poslovni forum otvorili su predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković koji je naveo da tržište Crne Gore pruža velike mogućnosti za bh. proizvođače iz oblasti drvoprerađivačke industrije i opremanja objekata.

- Istovremeno, na biletarnim sastancima s predsjednicom Drakić dogovorili smo niz aktivnosti i uzajamne posjete, kako bi sagledali mogućnosti da tržište Crne Gore otvorimo i za druge robe iz Bosne i Hercegovine te definišemo koje su to oblasti u kojima Crna Gora može biti konkurentna na tržištu Bosne i Hercegovine - kazao je Vuković.

Izrazio je nadu da će poslovni forum u Podgorici rezultirati zaključivanjem konkretnih ugovora među sudionicima i uspostavljanjem novih modela suradnje, što će unaprijediti trgovinske i gospodarske odnose između dvije zemlje.

Drakić je istakla da su međudržavni odnosi sa Bosnom i Hercegovinom veoma dobri, a da postoji značajan prostor za unaprjeđenje ekonomskih, naročito u drvopreradi.

- Naša ekonomija zahtijeva dodatno privlačenje investicija i na tome posvećeno radimo. Bosna i Hercegovina je investirala u Crnu Goru 92 miliona eura, od čega 11 miliona u 2023., kada smo ostvarili i ukupnu trgovinsku razmjenu u iznosu 4,5 milijardi eura, što je rast od 5,9 odsto. Bosna i Hercegovina je drugi izvozni partner naše zemlje nakon Srbije. I pored navedenih pozitivnih pokazatelja, vidimo da postoji prostor za unaprjeđenje saradnje, pa su zato važni tematski skupovi poput ovog koji vode uspostavljanju poslovnih kontakata - rekla je Drakić.

Nakon uvodnih obraćanja, savjetnica za izvoz drvnog sektora VTKBiH Lejla Međedović i sekretar OU šumarstva, drvne, grafičke i izdavačke industrije Goran Popović održali su prezentacije o stanju u drvnim sektorima dvije zemlje, njihovim potencijalima, izazovima i prilikama.

Tokom prezentacije drvne industrije Bosne i Hercegovine istaknuto je, između ostalog, da je ukupan izvoz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru u 2023. iznosio 308 miliona eura i da je veći za 4,4 posto u odnosu na 2022. Crna Gora je na sedmom mjestu naših izvoznih partnera sa udjelom od 3,5 posto, a drvni sektor čini 2,9 posto izvoza BiH u Crnu Goru, odnosno oko devet miliona eura.

Istovremeno, u 2023. ukupan uvoz BiH iz Crne Gore iznosio je 63 miliona eura, i manji je za 15,8 posto u odnosu na 2022. Ukoliko se posmatra struktura, drvni sektor čini 15,9 posto uvoza BiH iz Crne Gore, odnosno oko 10 miliona eura.

U drugom dijelu foruma upriličena je prezentacija ponude proizvoda i usluga kompanija iz Bosne i Hercegovine za potrebe opremanja hotelskih i ugostiteljskih kapaciteta na tržištu Crne Gore, a nakon toga su održani poslovni sastanci privrednika dviju zemalja, saopćeno je iz VTKBiH.