BiH

BH sedmica inženjerstva: Inženjerstvo najneposrednije povezano s razvojem

Autor: Biznis.ba
BH sedmica inženjerstva: Inženjerstvo najneposrednije povezano s razvojem

Pod motom "Povežimo budućnost", danas se u Sarajevu održava konferencija u sklopu ovogodišnjih BH sedmica inženjerstva, na kojoj učesnici diskutuju o najnovijim razvojnim trendovima i postignućima u toj oblasti.

Konferencija je okupila ne samo inženjere, nego i vlasnike uspješnih kompanija, predstavnike vlasti, akademske zajednice i mlade koji ulaze u svijet inženjerstva kako bi razmijenili ideje o unapređenju korištenja tehnologije u praksi, uključujući i najnovija rješenja koja su u funkciji poboljšanja kvaliteta života i ukupnog razvoja.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić izjavio je da se pozicioniranje i rast kompanija, kao i privredni razvoj uopšte, temelje  na razvoju inženjerstva i inovativnom pristupu.

- U tom smislu posebno je važno umrežavanje i dijeljenje znanja imajući u vidu da trenutno postoji više od 18 različitih inženjerskih asocijacija koje su registrovane kao udruženja građana i koje uglavnom nisu uključene u izrade ključnih strategija u ovoj zemlji. A kada je riječ o ključnim strategijama, ni njihovi naslovi se ne bi trebali pripremati bez uključenosti eksperata iz ovakvih udruženja - kazao je Jašarspahić.

Stoga su u PKFBiH zajedno sa partnerima u projektu BH sedmica inženjerstva, kako je dodao, pokrenuli incijativu da se formira asocijacija koja bi okupila inženjere svih struka.

-  Najveći iskorak kada je riječ o osvajanju novih tržišta, uvođenju zahtjevnih proizvoda u proizvodni program u konekcijama sa lancima dobavljača u određenim sektorima u EU, upravo su napravile kompanije koje su najviše uložile u istraživanje i razvoj, a  koji je nemoguće provoditi bez ulaganja u kadrove i maksimalno uključenje inženjerske struke, kako putem stalno zaposlenih u firmi, tako i kroz korištenje ekspertskih analiza ili povremenih ugovora sa inženjerima iz određenih oblasti – naglasio je Jašarspahić.

Direktor BH sedmica inženjerstva 2019 Zlatko Berbić izjavio je da konferencija u Sarajevu slijedi nakon sličnih skupova u Tuzli i Banjoj Luci, te nakon više manjih događaja širom BiH.

- Inženjerstvo je danas sveprisutno i najneposrednije povezano s razvojem i budućnošću i predstavlja svojevrsnu ulaznicu u svijet biznisa – naveo je Berbić.

Učesnici konferencije će putem predavanja i panel diskusija elaborirati niz zanimljivih tema  kao što su  pametna rješenja za pametni grad, transport, pametna javna uprava, Internet stvari (IoT), koncept "pametnih gradova" .

( FENA)