BiH

BH sedmica inženjerstva - Mladi istražuju perspektive univerzitetskog obrazovanja

Autor: Biznis.ba

Sarajevo je danas domaćin šeste Međunarodne BH sedmice inženjerstva na kojoj je poseban naglasak na hackathonu posvećenom mladima i njihovim vizijama obrazovanja u 21. vijeku.

Hackathon je okupio mlade inovatore, inženjere i stručnjake iz oblasti obrazovanja kako bi zajedno istražili perspektive univerzitetskog obrazovanja. Učesnici će predstaviti svoje ideje i rješenja pred stručnim žirijem, a najbolji će biti nagrađeni vrijednim nagradama. U žiriju su, kako je rekao direktor „BH sedmica inženjerstva” Zlatko Berbić, univerzitetski profesori, predstavnici Inženjerske komore FBiH, udruženja iz različitih oblasti, poduzetnici, i drugi.

- Putem sedmica inženjerstva odlučili smo da potaknemo mlade, da im damo snagu i vjetar u leđa. U BiH imamo oko 100.000 inženjera. Kada govorimo o inženjerima, govorimo o razvoju, kad govorimo o razvoju, govorimo o inovacijama, a inovacija nema bez mladih ljudi - rekao je Berbić.

Namjera je, kako je dodao, da mladi najprije predstave svoje ideje, da bi zajedno pokušali da naprave svojevrsnu bijelu knjigu uputa koja bi doprinjela pozitivnim promjenama, odnosno dokument o tome šta mladi žele da dobiju u obrazovanju.

- Takav dokument želimo poslati svim univerzitetima i resornim ministarstvima i još bismo htjeli da mladima pomognemo da pokušaju da svoju budućnost traže ovdje. Živimo u vremenu brzih promjena u svim aspektima života i mi nemamo vremena da čekamo nešto – dodao je Berbić.

Promišljanja devet timova mladih ljudi, kako je dodao, odnose se na kreativne habove, kampuse, online učenje i drugo. Prije njihovih prezentacija, bit će upriličen razgovor sa profesorom Admirom Mašićem, naučnikom sa Tehnološkog instituta Massachusetts, te sa profesorom Harisom Piplašem koji će govoriti o razvojima kampusa, konceptima i njihovoj organizaciji.

Potpredsjednik Inženjerske komore FBiH i predsjednik Sekcije inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija Edvin Škaljo rekao je da u ovoj komori na razne načine potiču mlade i njihovu kreativnost, te da posebno putem projekata mladi mogu dosta naučiti.