Sarajevo

BHAAAS gradi mostove između dijaspore, stručnjaka iz cijelog svijeta i BiH

Autor: Biznis.ba
BHAAAS gradi mostove između dijaspore, stručnjaka iz cijelog svijeta i BiH
Fena

Tradicionalna godišnja konferencija najveće akademske organizacije iz iseljeništva Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) pod nazivom “15. dani BHAAAS-a u BiH” počinje danas u Sarajevu i trajat će do 23. juna.

Riječ je o najznačajnijoj aktivnosti koju sprovodi Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka , a koja je tokom godina izrasla u respektabilnu međunarodnu konferenciju u BiH sa hiljadama učesnika iz više od 30 zemalja svijeta, stotinama prezentacija, desetinama simpozija te mnogobrojnim paralelnim predavanjima iz oblasti medicine, tehničkih i prirodnih nauka, te održivog urbanog razvoja.

BHAAAS-a prikazuju snagu bh dijaspore , te promiče inovaciju, prenos znanja i ulaganje u mlade ljude.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić kazao je da je danas 20. juni koji je ujedno i Svjetski dan izbjeglica.

On je na pres-konferenciji u Sarajevu, naveo da su članovi BHAAAS bosanskohercegovačka pamet, da su to bh. stučnjaci koji su priznati u cijelom svijetu i koji žele da pomognu svojoj zemlji.

Ministar Hurtić je istaknuo da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine preuzelo projekat koji je prije bio finsiran od donatorskih sredstava švcarske ambasade.

On je istaknuo da u okviru tog projekta bh. stručnjaci koji se nalaze van Bosne i Hercegovine dolaze na neki period da prenesu svoje znanje i da BiH i iz toga ima korist.

- Prošle godine smo doveli 10 stručnjaka koji su održali predavanja, za ovu godinu imamo prijavljeno 40 stručnjaka koji će u saradnji sa institucijama u cijeloj Bosni i Hercegovini da prenesu svoje znanje - kazao je ministar Hurtić.

On je istaknuo da bi BiH ima ozbiljnih univerzitetskih gradova koji imaju svoju tradiciju, poput Mostara, Sarajeva, Tuzle , Banje Luke, te kazao da bi sa tim institucijama ovo udruženje moglo imatiu odličnu saradnju

Hurtić se ovom prilikom zahvalio članovima BHAAAS- a što nisu zaboravili svoju državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke Eldina Vajzović Nizamić govoreći o ovogodišnjoj manifestacija istakla je da BHAAAS nastavlja da gradi mostove.

- Mostove između dijaspore, uglavnom iz SAD , ljudi ,profesionalaca, umjetnika, iz svih polja i naravno iz cijelog svijeta sa Bosnom i Hercegovinom.

Ona je zahvalila na podršci Minstarstvu , medijima, kao i volonterima , uglednim članovima koji rade neumorno, koji se ne štede da daju svoje vrijeme za BiH.

- I ove godine su Dani BHAAAAS-a jedan od najavećih događaja u regionu. Ove godine imamo rekordan broj, više od 1.000 prijavljenih učesnika. Imaćemo 26 simpozija, od toga osam medinskih, šest iz prirodno-tehničkih nauka, jedan iz održivosti. Imamo i nekoliko izložbi koje opelemenjuju svu tu nauku - navela je Vajzović Nizamić, prenosi FENA.