BiH

BHK CIGRE: Neophodno je da energetska tranzicija bude pravedna

Autor: Biznis.ba
BHK CIGRE: Neophodno je da energetska tranzicija bude pravedna

Stanje u rudnicima uglja koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH je teško, gubici u većini ugljenokopa premašuju osnovni kapital, oprema je zastarjela, teški su uslovi rada i veliki je broj invalida rada. Neophodno je nastaviti proces prestrukturiranja koji podrazumijeva nova organizacijska rješenja, promjenu sistema upravljanja, izdvajanja poslova, a sve s krajnjim ciljem likvidnog poslovanja uz pozitivne proizvodne i finansijske rezultate.

To su ključne konstatacije iz referata o dostignutom nivou prestrukturiranja rudnika uglja Edina Lapandića (Elektroprivreda BiH) i grupe autora koji će biti prezentiran na 16. Savjetovanju Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE zakazanog za kraj idućeg mjeseca.

O pripremama za taj skup ovog utorka raspravljat će i Upravni odbor Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE. Među 150 radova pripremljenih za taj skup jedino se taj bavi rudnicima koji obezbjeđuju 80 posto energije za proizvodnju struje u Koncernu. Autori upozoravaju na to da nastavak procesa prestrukturiranja rudnika mora imati human karakter.

U vezi s tim, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić upozorava da energetska tranzicija, ukoliko se ne sprovede na sveobuhvatan način, stvara i negativne efekte po lokalne zajednice i rudarska prava. Upravo važnost adekvatnih socioekonomskih politika zahtijeva „pravednu tranziciju“. Pravedna tranzicija u tom kontekstu, kako je dodao, referira se na socioekonomski pravedne politike koje će omogućiti da proces energetske tranzicije ima minimalne negativne posljedice po ekonomiju i društvo, uključujući rast siromaštva, gubitak radnih mjesta, itd.

Nadolazeća jesen biće karakteristična po brojnim aktivnostima bosanskohercegovačkih elektroenergetičara. Iduće sedmice u Sarajevu će biti održana sjednica Administrativnog vijeća Međunarodne CIGRE sa sjedištem u Parizu, a potom će naš nacionalni komitet u Istanbulu sredinom oktobra preuzeti predsjedavanje regionalnom konferencijom CIGRE -SEERC.

- Potrudili smo de da sve te skupove organizujemo na najbolje mogući način i pokažemo da Bosna i Hercegovina u oblasti elektroenergetike prihvata, a često i sama kreira najsavremenija rješenja proizvodnje električne energije i vođenja sistema - izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik BHK CIGRE.

(Biznis.ba / FENA)