BiH

BiH će uskoro postati članica Svjetske trgovinske organizacije, postignut dogovor s Brazilom

Autor: Biznis.ba
BiH će uskoro postati članica Svjetske trgovinske organizacije, postignut dogovor s Brazilom
Informaciju da je BiH završila sve dogovore s Brazilom o članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji za Klix.ba je potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"Preostaje nam završetak pregovora sa Rusijom i formalno potpisivanje sa Ukrajinom, sa kojom smo kao i sa Brazilom okončali pregovore. Rusija je na našem putu za članstvo u WTO. Nadam se završetku pregovora i sa njima jer nismo daleko od dogovora", kazao nam je Šarović.

Status posmatrača

BiH je 1999. dobila status posmatrača u ovoj organizaciji i već godinama traju pregovori za pristupanje naše zemlje WTO. Korist od članstva naše zemlje u WTO će osjetiti proizvođači i to na način da će imati lakši pristup stranom trzištu, zatim potrošači koji će imati pristup kvalitetnijim i raznovrsnijim proizvodima po nižim cijenama.

Istraživanja su pokazala da članstvo u WTO novim državama članicama redovno donosi rast izvoza, a članstvo u WTO je jedan i od uvjeta za članstvo u EU.

Osim za članstvo u WTO Rusija odlučuje i hoće li našoj zemlji ukinuti zabranu uvoza jabuka. Naime, BiH već mjesecima ne može izvoziti jabuke u Rusiju zbog utvrđenih nepravilnost kod domaćih firmi.

Ruski inspektori uskoro u BiH

"S ruskom stranom dogovaramo termin dolaska njihove inpekcije u BiH. Oni insistiraju da dođu i na licu mjesta se uvjere da li smo napravili napredak u sigurnosnom sistemu", kazao nam je Šarović.

Rusi su od BiH tražili da im se prezentuje i stanje zaliha jabuke.

"Prilikom dolaska ruski inspektori će obići skladišta izvoznika voća. Trenutno na stanju zaliha imamo svega 1.700 tona, dok je sve ostalo prodato na druga tržišta. Mislim da smo blizu postizanja rješenja i ukidanja zabrane izvoza, ali ne mogu precizno govoriti o rokovima jer ne zavise samo od nas", zaključio je ministar Šarović.

Biznis.ba / Klix