Ambasador Indonezije

BiH i Indonezija mogu jačati privrednu saradnju iako su geografski udaljene

Autor: Biznis.ba
BiH i Indonezija mogu jačati privrednu saradnju iako su geografski udaljene
Foto: Ilustracija

Indonezija priznaje Bosnu i Hercegovinu kao pluralističku zemlju poput Indonezije, koja se sastoji od različitih etničkih i vjerskih zajednica. Stoga Indonezija potiče BiH kao jednu od zemalja partnera na izgradnju međuvjerskog dijaloga, koji će moći zajednički formulirati vrijednosti demokracije i tolerancije potrebne građanima obiju zemalja, izjavio je u razgovoru za Fenu ambasador Indonezije u BiH Roem Kono.

Ove godine se navršava 30 godina od uspostave bilateralnih odnose između dvije zemlje, a ambasador Kono vjeruje da će, bez obzira na veliku geografsku udaljenost, odnosi biti jaki ne samo u pogledu političke solidarnosti, već i u jačanju privredne suradnje.

-Robna razmjena između dviju zemalja uvijek je bila visoka. U posljednjih šest godina, čak i nakon pandemije, trgovina je ostala snažna. Trgovinska bilanca prošle je godine pokazala porast preko 100%. Obje zemlje razgovarale su i o bilateralnim sporazumima, posebno u aspektima trgovine, obrane i sigurnosti, te se nadamo da bi prva posjeta predstavnika BiH na visokoj razini Indoneziji mogla biti realizirana u ovoj godini, navodi Kono.

Kako ističe, u strukturi privrede, s obzirom na sličnost stanovništva, jedan od modela koji je primjenjiv za unapređenje poslovanja je razvoj BiH kao čvorišta halal proizvoda prema europskim tržištima.

-Uloga vladinih agencija u Indoneziji i BiH je zagovarati, olakšati i uvjeriti poslovne ljude da istraže i uključe poslovne mogućnosti. Vladine agencije također trebaju identificirati sektore koji mogu generirati obostrano profitabilan prihod. Rana faza je uključivanje poslovnih zajednica u niz trgovačkih sajmova, trgovačkih misija i poslovnih susreta, posebno iniciranih od strane vladinih agencija. Ove metode se trenutno provode i mogu otvoriti nove poslovne potencijale u nadolazećoj budućnosti, poručuje ambasador.

Naglašava da poduzeća u BiH mogu imati koristi od predstojećih poslovnih događaja u Indoneziji tokom oktobra. To su Indonesia Europe Businesses Forum (7.-8. oktobra) i Trade Expo Indonesia (9.-12. oktobra) koji su dobro uspostavljene platforme i okupljaju na hiljade poslovnih ljudi diljem svijeta. Ambasada je distribuirala promotivne materijale za ove događaje i očekuje povratne informacije i interese poslovnih subjekata u BiH.

Ambasador Kono ističe i značaj kulturne suradnje između BiH i Indonezije, čega je dio i nedavni Indonesia Weekend Festival u Sarajevu.

-Promicanje kulturne suradnje može se činiti kao lak zadatak. Međutim, kao dio meke diplomacije, rezultat suradnje zahtijeva proces i vrijeme. Stoga Ambasada Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini uvijek cijeni svaki rezultat aktivnosti promocije kulture. Nadamo se da će entuzijazam i interes građana BiH za naše aktivnosti promocije kulture nastaviti rasti u budućnosti, tako da će to rezultirati stvarnom implementacijom u smislu sve većeg broja posjeta Indoneziji, većeg sudjelovanja u programima stipendiranja koje nudi vlada Indonezije, kao i više suradnje među ljudima na različitim društveno-kulturnim poljima, kaže Kono.

Indonezija je među državama koje su glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, a Kono ističe da kao ambasador Indonezije u BiH, razumije razinu zabrinutosti vlade i naroda BiH zbog tragedije koja se dogodila u Srebrenici 1995. godine.

-Indonezija je, moralno i politički, uvijek u poziciji podržati međunarodne napore da se osude i eliminiraju djela genocida koja se događaju bilo gdje. U svojoj izjavi u UN-u Indonezija je podsjetila međunarodnu zajednicu da bude "ohrabrena da primijeni lekcije naučene iz Srebrenice" kako bi osigurala da se zločini genocida nigdje ne ponove. Indonezija je glasala za Rezoluciju o Srebrenici, a također je podnijela obrazloženje glasa, prvenstveno vezano za humanitarnu tragediju koja trenutno traje u Palestini. Indonezija poziva međunarodnu zajednicu da ima osjećaj odgovornosti i predanosti pravdi i humanosti. Rezolucija o Srebrenici je duboki podsjetnik na bol i patnju žrtava i njihovih obitelji. Nadamo se da će se usvajanjem Rezolucije o Srebrenici stvoriti uvjeti koji vode ka održivom miru i stabilnosti u BiH i u regiji Balkana, poručio je u intervjuu za Fenu ambasador Republike Indonezije u BiH Roem Kono.