ide u proceduru

BiH i UAE: Dugoočekivani sporazum o jačanju ekonomske saradnje dobija treću šansu

Autor: Biznis.ba
BiH i UAE: Dugoočekivani sporazum o jačanju ekonomske saradnje dobija treću šansu
Foto: X

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o unaprjeđenju i zaštiti investicija dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Za bh. potpisnika ovog sporazuma, kojim dvije države jačaju ekonomsku saradnju, predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Sporazumom se žele stvoriti povoljni uslovi za investitore ugovornih strana da investiraju na teritoriju druge ugovorne strane, davanjem tretmana najpovlaštenije nacije i nacionalnog tretmana investicijama i investitorima, uz njihovu punu zaštitu i sigurnost, navedeno je u saopštenju Vijeća, a prenosi Ekapija.

Inicijativa Ujedinjenih Arapskih Emirata za zaključivanje ovog sporazuma postoji od 1999. godine ali se uprkos ranija dva pokušaja nije došlo do obostrano prihvatljivih rješenja. Zbog toga su u 2023. godini pokrenuti novi razgovori koji su rezultirali usaglašavanjem teksta sporazuma i njegovim parafiranjem 29. novembra 2023. godine u Abu Dhabiju.