Sarajevo

BiH kreće putem digitalizacije: Forti uručen digitalni kvalifikovani potpis UIO-a

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Zoran Tegeltija danas je u zgradi Regionalnog centra UIO u Sarajevu uručio digitalni kvalifikovani potpis UIO ministru komunikacija i transporta u Vijeću ministara Edinu Forti.

"Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici kao direktor Uprave za indirektno opozorezivanje da ministru Forti uručim ovaj certifikat ovlašten za digitalni potpis. Nije slučajno što to uručujemo ministru Forti jer on je od svog dolaska u Vijeće ministara BiH kao jedan od svojih ključnih prioriteta iskazao proces digitalizacije cijelog društva u BiH", rekao je Tegeltija, te nastavio:

"UIO, kao neko ko je zainteresovan za digitalizaciju i za sve njene procese i oblike saradnje s građanima kako bi svi ti procesi bili digitalizovani i kako bi štedili vrijeme svima s kojima radimo i kako bi imali veću sigurnost u razmjeni podataka. UIO od 2021. godine ima ovlaštenje da bude izdavač ovih certifikata i ponosan sam na urađeno u prethodnom periodu. UIO ima mnogo procesa koje žele digitalizovati jer naš je cilj da svi sa kojima radimo, prije svega poslovni subjekti i građani, ne gube vrijeme za ono što mogu uraditi iz svojih kancelarija. Kroz proces carina smo uspjeli digitalizovati jedan, a sada nastavljamo sa cijelim procesom digitalizacije".

Digitalizacija nije fraza i ne smije biti samo fraza, poručio je ministar Edin Forto.

"Digitalizacija je kad vam više ne treba neki papir u svakodnevnom životu. Zahvaljujući entuzijazmu i saradnji koju smo zatekli u UIO, od danas više nijedan papir neću potpisati u svom resoru, to znači ove dvije stvarčice. Uskoro neće više trebati ni kartica u toku ove godine i sve će moći preko telefona, što je popriličan iskorak kada cijela Evropa to radi", naznačio je Forto.

Edin Forto je pozvao na priključivanje u digitalnu transformaciju "kako građani i firme ne bi više morali nosati papire, nego mogu klikom sve riješiti", uz poruku svim ustanovama i nivoima vlasti da se odreknu te prakce i krenu putem digitalizacije.