BiH

BiH očekuje rast industrije od 2,2 do 4,8 posto?

Autor: Biznis.ba
BiH očekuje rast industrije od 2,2 do 4,8 posto?

BiH bi od 2023. do 2026. godine, prema projekcijama, mogla ostvariti rast fizičkog obima industrijske proizvodnje po stopama od 2,2 do 4,8 posto, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o perspektivama.

U informaciji se navodi da se u posmatranom periodu u svijetu očekuje postepena stabilizacija ekonomskih prilika, što će se odraziti i na kretanje obima proizvodnje, zaposlenosti i izvoza.

Osim kretanja u spoljnom okruženju, industrijska proizvodnja u BiH će zavisiti i od internih dinamika, prije svega, onih u vezi sa unapređenjem poslovnog ambijenta.

Poboljšanje poslovnog ambijenta je preduslov za povećanje investicionih ulaganja, veću iskorištenost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, jačanje konkurentske pozicije, naglašeno je u informaciji.

Uz bolje poslovne prilike, stvorili bi se uslovi za nastavak postepenog rasta broja zaposlenih lica, gdje bi se predpostavljeni ekonomski rast trebao odraziti na rast broja zaposlenih u mnogim djelatnostima.

Uz povoljnu poslovnu klimu, u posmatranom periodu očekuje se povećanje broja zaposlenih od oko 1,7 posto na godišnjem nivou.

Najveći broj zaposlenih bi i dalje mogao ostati u sektorima trgovine i prerađivačke industrije, koje trenutno i zapošljavaju najveći broj lica.

(Biznis.ba)