BiH

BiH ove godine može dostići milijardu KM direktnih stranih investicija

Autor: Biznis.ba
BiH ove godine može dostići milijardu KM direktnih stranih investicija

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova DSI, za period od januara do juna 2019, direktne strane investicije su iznosile 650.1 miliona KM ili 332.4 miliona eura, što predstavlja povećanje od 53,6% u odnosu na isti period 2018.godine.

Direktor FIPA Gordan Milinić ističe da je ovo značajna novost kad se uzme u obzir da su i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina (blizu 800 miliona KM godišnje).

Iz FIPA-e ističu da ukoliko se ovakav trend rasta iz prvog polugodišta nastavi, ova godina bi mogla biti rekordna po iznosu stranih investicija, odnosno mogla bi se dostići i magična cifra od milijardu maraka.

"Iako su svi razgovori sa potencijalnim stranim investitorima opterećeni nezgodnim pitanjima stranih investitora o teškoj političkoj situaciji u BiH, stalno prisustvo FIPA na svim skupovima investitora, prezentacije i sastanci, kao i ukazivanja na prednosti ulaganja u BiH i pozitivna iskustva sadašnjih stranih investitora u BiH, daju rezultate. Za takav rad FIPA je u aprilu ove godine na velikom investicionom samitu u Dubaiju proglašena najboljom investicionom agencijom u Srednjoj i Istočnoj Evropi", navodi se u saopštenju FIPA-e.

Trend rasta investicija se nastavlja zahvaljujući i naporima na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, na čemu FIPA neprekidno insistira kroz svoje preporuke Savjetu ministara BiH i svim entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima.

"FIPA ni u jednom momentu ne dozvoljava da se strani investitori osjećaju usamljeno pred brojnim administrativnim preprekama u BiH, već ih kontinuirano prati, interveniše kod nadležnih organa i preporučuje otklanjanje smetnji koje uočava, što je u velikoj mjeri doprinijelo širenju poslovanja postojećih kompanija stranih investitora, te pokretanju novih, što u konačnici dovodi do porasta broja zaposlenih", navode iz ove agencije.

U naporima za traženje novih potencijalnih investitora, FIPA ističe da ima veliku pomoć Ministarstva inostranih poslova BiH sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Spoljnotrgovinske komore BiH i svih privrednih komora, te postojećih stranih ambasada u Sarajevu.

"Pred svim organima u BiH je zadatak da nastave sa sprovođenjem potrebnih reformi, predlaganjem mjera za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i poboljšanje imidža zemlje, te pronalaskom novih investitora za Bosnu i Hercegovinu", navode iz FIPA-e.

Biznis.ba