zabilježene neusklađenosti

BiH: Povučena dva modela električnih rešoa, uništeno osam

Autor: Biznis.ba
BiH: Povučena dva modela električnih rešoa, uništeno osam
Foto: Unsplash

​Sa tržišta BiH povučena su dva modela električnih rešoa u količini od devet komada, dok ih je uništeno osam, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Tokom proaktivnog nadzora električnih rešoa kojeg su sprovele Agencija i tržišne inspekcije RS i Federacije BiH, te Brčko distrikta, zabilježen je nizak procenat neusklađenih i opasnih proizvoda u odnosu na ukupan broj ispitanih uzoraka.

U devet kontrola inspektori su izvršili administrativnu i vizuelnu kontrolu rešoa na tržištu i izabrali devet uzoraka rešoa različitih proizvođača i modela.

Izabrani uzorci su podvrgnuti laboratorijskim ispitivanjima kojima su provjerene njihove bezbjednosne karakteristike, a utvrđeno je da dva uzorka ne ispunjavaju propisane zahtjeve, pri čemu jedan uzorak za korisnike predstavlja opasnost od strujnog udara i požara, dok drugi uzorak nije propisno označen.

Procjenom rizika ustanovljeno je da neusklađeni uzorak rešoa koji nije propisno označen predstavlja nizak rizik za korisnika, a uvoznik se, u ovom slučaju, nije odlučio da preduzme mjere usklađivanja i neusklađeni model rešoa je dobrovoljno povukao sa tržišta.

Drugi neusklađen uzorak rešoa predstavlja ozbiljan rizik i u skladu sa tim preduzete su mjere povlačenje proizvoda sa tržišta, informisanje potrošača o opasnostima koje proizvod predstavlja, vraćanje proizvoda od potrošača i njegovo uništavanje, naveli su iz Agencije.