Energetska slika

BiH proizvede 82 posto struje iz uglja, samo 18 posto iz obnovljivih izvora

Autor: Biznis.ba
BiH proizvede 82 posto struje iz uglja, samo 18 posto iz obnovljivih izvora
Foto: TE Tuzla/EPBiH

Kakva je trenutna energetska slika Bosne i Hercegovine, tačnije Federacije BiH u svjetlu termoelektrana, najbolje pokazuje podatak da je u ovom trenutku odnos proizvodnje električne energije iz uglja u odnosu na obnovljive izvore energije 82 na prema 18 odsto.

Brojni stručnjaci istakli su da u ovom trenutku ne postoji ni teoretska šansa da se proizvodnja električne energije iz termoelektrana nadomjesti iz obnovljivih izvora energije.

Stručnjak iz oblasti energetike Amer Jerlagić kaže da se preko noći ne mogu ugasiti termoblokovi te da "licemjerna Evropa" prvo treba da riješi Poljsku i Rumuniju, pa tek onda Bosnu i Hercegovinu.

"Poljska ima 90 posto proizvodnje električne energije na ugalj, pa kada Evropa riješi Poljsku, neka rješava i Bosnu i Hercegovinu, a ne da se mi sami utrkujemo i da mi sebi postavljamo ciljeve kad ćemo mi to nešto ugasiti. To je žalosno", rekao je Jerlagić, dodajući da će bez Bloka 7 u Tuzli Federacija BiH postati zavisna od uvoza električne energije.

U prilog ovoj informaciji govori i podatak da je Francuska zbog niskih temperatura ponovno otvorila termoelektranu na ugalj u blizini granice s Njemačkom. Elektrana u Saint-Avoldu isključena iz mreže 2022. godine, a ponovno je aktivirana kako bi podmirila pojačanu potražnju za energijom.