U odnosu 2023.

Bihać bilježi porast broja turista za 30 posto

Autor: Biznis.ba
Bihać bilježi porast broja turista za 30 posto
Foto: FENA

Bihać je turistički grad koji svakome nudi ponešto iz svog raznovrsnog kulturno-historijskog naslijeđa i bogate prirode. Nije baziran za samo jednu kulturu i običaje, već može zadovoljiti posjetitelje iz različitih zemalja i kontinenata, koji u ovom gradu mogu pronaći ponešto za vidjeti i doživjeti.

Upravo je to glavni razlog zašto je broj posjeta u periodu 1. januar - 20. august 2024. godine povećan za 30 posto u odnosu na isti period 2023. godinu.

Iz Turističke zajednice Grada Bihaća apeluju na ugostitelje i iznajmljivače apartmana da ostanu "pri zemlji" kada su u pitanju cijene, kako ne bi imali efekat nekih susjednih zemalja kada je u pitanju turizam, gdje dolazi do pada broja turista zbog enormno skupe turističko-ugostiteljske ponude.

- Na nama je odgovornost da ne uništimo prirodu i njena bogastva u svoj toj želji da im što više ponudimo. To naše gostoprimstvo, susretljivost i povoljne cijene treba zadržati jer to nam turisti govore u povratnim informacijama - kaže vršiteljica dužnosti direktora Turističke zajednice Grada Bihaća Dijana Pečenković.

Na porast broja posjeta utjecaj je imalo to što su mnogi iznajmljivači apartmana koji do sada nisu prijavljivali svoje goste, sada to počeli da rade što se odrazilo na statistiku turističke posjete.

-Ovim putem apeliramo na naše građane koji se bave ugostiteljstvom i iznajmljivnjem apartmana da rade legalno svoj posao i prijavljuju goste jer to ima ogroman značaj za Turističku zajednicu Grada Bihaća kako bi se mogli što bolje pripremiti za iduću sezonu, u smislu da znamo odakle sve nam dolaze gosti i kakva je to struktura kako bismo znali na osnovu čega da formiramo našu turističku ponudu za iduću godinu. Sama prijava znači i priliv novca i veće mogućnosti investiranja u buduće manifestacije, projekte, bredniranje i marketing - ističe Pečenković.

U Turističkoj zajednici Bihaća se nadaju da će vremenske prilike biti povoljne za produžetak turističke sezone, kako je bilo i prošle godine kada su gosti dolazili i tokom oktobra u posjetu gradu na Uni.

Septembar i oktobar su više pogodni za grupne posjete, navodi Pečenkovič te ističe da nakon pandemije korona virusa najveći broj turista i gostiju u Bihać dolazi iz Bosne i Hercegovine, a iza njih slijede gosti iz Saudijske Arabije.

- Prošle godine smo imali 3.821 posjetu turista iz te zemlje a ove godine dosada 12.848 posjeta. Odmah nakon Saudijske Arabije slijede zemlje regiona Hrvatska i Slovenija, pa Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Austrija, Malezija, Mađarska, Oman. Ono što me posebno iznenađuje pozitivno jeste činjenica da se udvostručio i utrostručio broj gostiju iz Mađarske, Kine, Velike Britanije i Švicarske, Italije i Francuske. Osim posjete Nacionalnom parku Una, turisti vole posjetiti užu i širu okolicu grada pa se naša turistička ponuda na osnovu toga može dodatno razvijati - navodi v.d. direktora Turističke zajednice Grada Bihaća Dijana Pečenković.