BiH

Bivšem direktoru Službe za zapošljavanje TK uvjetna kazna za nesavjestan rad

Autor: Biznis.ba
Bivšem direktoru Službe za zapošljavanje TK uvjetna kazna za nesavjestan rad
Bivšem direktoru Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemsi Berbiću (62) prvostepenom presudom je izrečena uvjetna kazna od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako on ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Prvostepenu presudu izrekao mu je Općinski sud Tuzla po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona, saopćeno je.

U presudi  je također navedeno da se Berbiću izriče mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u periodu od pet godina od dana pravosnažnosti odluke.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva tereti Berbića za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Navedeno je da je Berbić, dok je obavljao funkciju direktora u Službi u periodu od 2006. do 2013. godine, postupao suprotno odredbama Zakona o budžetima u Federaciji BiH, odredbama Računovodstvenih politika za federalne budžetske korisnike i trezor i uputstvima federalnog ministra finansija o izvršenju budžeta. Tako je propustio ili nije naložio zaposlenim u Službi da poduzmu sve potrebne pravne radnje u cilju naplate spornih potraživanja koje je Služba imala u odnosu na svoje korisnike te u većem broju slučajeva nije izvršen povrat sredstava Službi od korisnika usluga koji su stekli pravo i stupili u penziju i osoba koje su stupile u radni odnos a i dalje su koristili novčane naknade za nezaposlene.

Radi nesavjesnog postupanja u službi nastupila je zastara takvih potraživanja i time prouzrokovana šteta za vanbudžetski fond Službe od oko 111.000 KM.

Biznis.ba / FENA