BiH

Bivši direktor optužen da je oštetio Željeznice RS za pola miliona maraka

Autor: Biznis.ba
Bivši direktor optužen da je oštetio Željeznice RS za pola miliona maraka
Osnovni sud u Doboju potvrdio je optužnicu koja Dušana Spremu, nekadašnjeg izvršnog direktora Poslova prevoza u Željeznicama Republike Srpske (RS), tereti da je nesavjesnim radom oštetio ovu firmu za više od pola miliona maraka.

On je optužen da je nesavjesnim radom u službi oštetio spomenuto preduzeće za 516.701 maraka.

U optužnici se navodi da je Spremo prilikom zaključivanja ugovora između Željeznica RS kao kupca i Fabrike alatnih mašina “Rafamet” iz Poljske kao prodavca, svojim potpisom ovjerio dva priloga u kojima su opisane tehničke karakteristike prese koja je bila predmet kupovine.

Tako je, kako se navodi u optužnici, prilikom pregovora o detaljima nabavke i isporuke tražio dvostranu presu s dva cilindra. Međutim, ugovorom je kupljena jednostrana univerzalna presa s jednim cilindrom, koja se znatno razlikovala u cijeni.

- Spremo je kao član radne grupe Željeznica RS na razgovorima o detaljima oko nabavke i isporuke novih i remontovanih mašina iz proizvodnog programa firme ‘Rafamet’ bio upoznat da je predmet nabavke dvostrana presa, pri čemu je mogao znati da uslijed razlike između cijene ugovorene prese s jednim cilindrom i ranije dogovorene prese s dva cilindra po istoj cijeni može nastupiti veća šteta - navodi se u optužnici.

Ugovor s “Rafametom” zaključen je 2010. godine u okviru ugovora između Vlade Poljske i Vlade RS o dodjeli kredita u vezi s pomoći koji se odnosio na projekat modernizacije radioničkih kapaciteta za održavanje šinskih vozila Željeznica RS, javio je BIRN BiH.

Biznis.ba / FENA