ministar hurtić

Biznis konferencija: Podrinje kao neiskorišteni turistički potencijal

Autor: Biznis.ba
Foto: Ustupljena fotografija

U organizaciji Fondacije poduzetnika u Bosni i Hercegovini, Udruženja “Srcem za Podrinje” i WILLDICH Business Centra, 16. augusta 2024. godine u Novoj Kasabi organizirana je Biznis konferencija na temu “Turistički potencijali Podrinja”.

Na konferenciji je učestvovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić.

- Mi često biramo da posjećujemo mjesta izvan naše domovine, misleći da je negdje uvijek ljepše, a ustvari, mnogi neiskorišteni potencijali i prelijepa mjesta su u našoj blizini. Mislim da griješimo i svako od nas treba krenuti od sebe i nastojati da upozna svoje okruženje, mjesto odakle potiče, pa tek onda krenuti dalje, u upoznavanje novih mjesta i kultura. Nedavno sam bio na raftingu na Neretvi, netaknuta priroda, a sve to ima i naše Podrinje. Naše rijeke su jedne od najljepših i najčistijih na svijetu. Tara, Drina, imamo džamiju na Kušlatu, jezero Perućac i tako dalje. Sutra sam na jezeru Perućac na Međunarodnom takmičenju na vodi i kopnu u Klotjevcu. Imamo i pješčane piramide u Foči, pa recite da Podrinje nije regija koja ima ogromne turističke potencijale. Promocija turističkih potencijala jedini je način za uspjeh - zaključio je Hurtić u svom obraćanju.

Tokom obraćanja, ministar Hurtić je naglasio da bh. dijaspora posjeduje ogromne resurse koji mogu doprinijeti razvoju ove regije, ali i Bosne i Hercegovine, čemu svjedoče godišnji lični transferi koji iznose nekoliko milijardi KM.