BiH

Boeing privremeno obustavlja proizvodnju 737 MAX-ova

Autor: Biznis.ba
Boeing privremeno obustavlja proizvodnju 737 MAX-ova

Američki proizvođač zrakoplova Boeing objavio je u ponedjeljak da će u siječnju privremeno obustaviti proizvodnju 737 MAX-ova povezanih s teškim nesrećama u Indoneziji i Etiopiji.

"Tijekom prizemljenja 737 MAX-ova Boeing je nastavio s proizvodnjom novih zrakoplova tog tipa i trenutno ih na zalihi imamo 400", objavila je kompanija u priopćenju.

"Već smo objavili da ćemo kontinuirano analizirati naše planove proizvodnje budu li MAX-ovi povučeni iz prometa dulje no što očekujemo", dodaju.

"U sklopu te analize odlučili smo kao prioritet postaviti isporuku već proizvedenih zrakoplova i privremeno obustaviti proizvodnju u programu 737 od sljedećeg mjeseca."

Prije nekoliko dana američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) objavila je da će se postupak izdavanja nove dozvole za sporne Boeingove zrakoplove protegnuti i na iduću godinu. To je protumačeno kao signal da će vjerojatno potrajati dulje vremensko razdoblje.

"Moramo dovršiti još niz važnih faza" u tom procesu, kazao je članovima odbora američkog Senata za transport direktor FAA Steve Dickson.

Regulatori širom svijeta povukli su iz prometa Boeingove 737 MAX-ove nakon dvije teške nesreće u Indoneziji i Etiopiji u kojima je poginulo 346 ljudi.

( Hina)