BiH

Bosanskohercegovačke firme na sajmu Biofach u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Bosanskohercegovačke firme na sajmu Biofach u Njemačkoj

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) organizirala je nastup kompanija iz BiH na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda – BIOFACH 2020, koji je počeo danas i trajat će do 15. februara.

Zajednički štand BiH već prvog dana sajma posjetila i generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić-Kadrić koja je održala posebne sastanke s predstavnicima kompanija Anđelić d.o.o. Trebinje koja se bavi sakupljanjem i preradom ljekovitog bilja, proizvodnjom eteričnih ulja i začina i Halilović d.o.o. Ilijaš koja se bavi uzgojem žitarica i povrća, proizvodnjom organske kozmetike i eteričnih ulja.

Prema informacijama iz VTKBiH, sektor uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskog bilja i meda, s aspekta količine izvoza, relativno je mali sektor s dosta velikim socijalnim doprinosom privredi BiH u smislu sezonskih poslova i zapošljavanja ruralnog stanovništva.

Sektor je u posljednjih 10-tak godina (koliko se organizirano pruža podrška zajedničkim i pojedinačnim nastupima na međunarodnim sajmovima) ostvario značajan napredak. Na to ukazuje i činjenica da je ukupan izvoz sektora s 25 miliona KM u 2012. godini dostigao iznos više od 40 miliona KM u 2019. Iako u manjem obimu doprinosi ukupnom vanjskotrgovinskom balansu BiH, ovaj sektor u kojem se pokrivenost uvoza izvozom godinama kreće u rasponu do 200  do 400 posto jedan je od rijetkih u kojem Bosna i Hercegovina ostvaruje vanjskotrgovinski suficit.

Izlagači i organizatori nastupa na sajmu „BIOFACH“ očekuju da će tokom sajma biti uspostavljeni novi kontakti i ugovoreni novi poslovi koji će rezultirati povećanjem izvoza i otvaranjem novih izvoznih tržišta za bosanskohercegovačke firme. Pored izlagača, privredne potencijale BiH u ovoj oblasti Komora će prezentovati putem kataloga i pripremljenog video materijala.

(FENA)