za 2024.

BPK: Za novčane podsticaje u poljoprivredi izdvojeno 180 hiljada KM

Autor: Biznis.ba
BPK: Za novčane podsticaje u poljoprivredi izdvojeno 180 hiljada KM
Foto: Fena

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga danas je potpisao ugovore sa korisnicima kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2024. godinu.

Po ovom programu iz kantonalnog budžeta izdvojeno je 180.000 KM, a sredstva su namijenjena za realizaciju projekata poljoprivrednih proizvođača, odnosno nabavku sitne stoke, rekonstrukciju i izgradnju štalskih objekata, izgradnju ili proširenje objekata za preradu voća ili povrća.

Na temelju analize resornog ministarstva te u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2024 – 2028. godina podržano je sedam poljoprivrednih proizvođača sa iznosima od 10.000 do 30.000 KM.

Ministar Briga naglasio je da resorno ministarstvo na ovaj način pruža mogućnosti poljoprivrednim proizvođačima da dalje razvijaju svoje poslovanje stvarajući pretpostavke za proširenje proizvodnje, kako bi mogli aplicirati na javne pozive drugih nivoa vlasti ali i međunarodnih fondova.

- U fokusu poticajnih mjera resornog ministarstva ove godine su upravo poljoprivredni proizvođači koji su već svojim radom dokazali da žele da razvijaju ovaj vid proizvodnje u našem kantonu. Kroz program kapitalnih investicija, stvorene su mogućnosti da unaprijede svoje poslovanje, a cilj realizacije ovog programa ali i narednih će biti pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima u podizanju većih farmi, što je preduslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje - pojasnio je Briga.

Izrazio je nadu da će efekti realizacije ovog programa uskoro biti vidljivi, prenosi Fena.

- Nadam se da ćemo nakon tri mjeseca provedbe vidjeti pozitivne efekte, kako bi smo ovim primjerima dokazali da se od poljoprivrede može jako dobro živjeti. Potreban je rad, trud i odricanje a mi smo institucionalno spremni da obezbijedimo resurse kako bi oni obezbijedili egzistenciju za sebe i svoje porodice - kazao je ministar za privredu BPK Goražde.

Najavio je da u narednoj budžetskoj godini resorno ministarstvo planira povećanje finansijskih sredstava za ovu namjenu, kako bi se podstakli svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, posebno mladi ljudi da se bave ovim vidom proizvodnje.

Riječi zahvalnosti na podršci resornom minstarstvu u ime poljoprivrednih proizvođača uputio je Emir Curo iz sela Raškovići koji posjeduje farmu koja broji trideset grla krupne stoke.