urod od četiri tone

Bračni par Stojaković iz Prijedora već 13 godina uzgaja borovnice, zadovoljni ovogodišnjim urodom

Autor: Biznis.ba

Bračni par Stojaković Neđo i Slavka Stojaković na imanju u Gornjoj Lamovitoj u opštini Prijedor već trinaest godina se bave uzgojem borovnice. Prve sadnice su nabavili u Bugojnu i zasadili 500 sadnica. Od tada su svake godine sadili po 500 i sad ih imaju tri hiljade na površini od sedam dunuma.

- Borovnica je prilično zahtjevna biljka, posebno na našem području. Bili smo među prvima koji su se počeli baviti njenim uzgojem. Plantažna proizvodnja ove biljke nas je zanimala i uspjeli smo - priča Neđo Stojaković i dodaje da se za sadnju uglavnom kupuje dvodogodišnja sadnica, a ako se planira zasaditi plantažno, onda se i zemljište mora dobro pripremiti.

Pojašnjava kako borovnica zahtjeva kiselo i rastresito zemljište. Može se saditi i direktno u zemlju, u iskopane rupe, može u bankove ili u veće posude. Zahtjeva i navodnjavanje, a s druge strane, veoma je otporna, može podnijeti hladnu zimu, pa čak i aprilske mrazeve kojih u tom periodu ima često, prenosi Fena.

Supruga Slavka od viška koji ne prodaju pravi marmelade, likere, voćne rakije. U marmeladi nema aditiva nego 100 odsto čista borovnica bez dodanih šećera. Ističe da je kuhar po zanimanju, pa dosta eksperimentiše i isprobava različite recepte.

- Volim kada proizvod koji napravim bude dobro prihvaćen na tržištu. Raduje me, jer to su zdravi proizvodi, mada je borovnicu najbolje konzumirati u svježem obliku. Pogoduje dijabetičarima i osobama koje pate od visokog tlaka. Može se svježa i zamrznuti, pa je jedete tokom zime - ističe Slavka.

Ove godine Stojakovići su imali urod od četiri tone borovnice. Plasiraju je uglavnom na tržište Prijedora i Banje Luke.

Borovnica se bere od polovine juna, pa do skoro kraja augusta, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Stojakovići su zadovoljni prinosima koje imaju, ali i kvalitetom borovnica koje s ponosom nude na tržištu.