BiH

Brčko distrikt BiH raspolaže sa izuzetno dobrim potencijalima za razvoj turizma

Autor: Biznis.ba
Brčko distrikt BiH raspolaže sa izuzetno dobrim potencijalima za razvoj turizma

Brčko distrikt BiH ima izuzetno dobre potencijale kada je razvoj turizma u pitanju, taj potencijal treba crpiti iz prirodnih motiva kao što su rijeka Sava i planina Majevica, rekao je Feni stručnjak za turizam iz Brčkog profesor Aleksandar Đurić.

 - Ova oblast još nije dovoljno razvijena ali pored Save i planine Majevice mora se obratiti pažnja i na izuzetno dobar geografski položaj Brčko distrikta koji se nalazi u blizini velikih saobraćajnica i lako mu se pristupa putem saobraćajnica ili rijekom što ostavlja dosta mogućnosti za riječni turizam specijalizovanim kruzerima, naveo je Đurić dodajući da se Distrikt ističe i sa mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima koji mogu biti dodatni izazov za turiste.

Na listi nacionalnih spomenika sa područja Brčko distrikta BiH nalaze se: Azizija džamija s haremom u Brezovom Polju, mjesto i ostaci graditeljske cjeline; Kuća Kočića u Brčkom, istorijska građevina; Gradaščevića kula sa avlijom i avlijskim zivodima u Bijeloj, graditeljska cjelina; Vijećnica, istorijska građevina; Savska (Atik) džamija, mjesto i ostaci graditeljske cjeline; Katolička crkva Presvijetlog Srca Isusova, graditeljska cjelina; Islahijet, graditeljska cjelina; Cincarsko groblje u Bijeloj – Kalajdžijama, graditeljska cjelina; Stara župna crkva i župna kuća u Gornjem Zoviku; Prva pošta, istorijska građevina; Zidine, Gornja Skakava, arheološki lokalitet i Građevina – Kuća Lazić (nekadašnja zgrada Komiteta) u Brčkom.

Đurić naglašava kako je nedavno oformljena i Turistička organizacija Brčko distrikta BiH koja će imati za cilj promociju i razvoj turizma na području Distrikta i koja će ozbiljnije pristupiti razvoju te grane privrede.

- Kada govorimo o materijalnoj bazi turizma buduća infrastrukturna riješenja kroz gradnju komunikacijske infrastrukture mogu poboljšati turističke potencijale. Materijalna baza turizma na bazi hotelijerstva je dosta razvijena i u tom smislu Brčko može biti dobar domaćin i zahtijevnijim turistima. Turističku potencijali su veliki ali se moraju pažljivo razvijati, naglasio je profesor Đurić.

Ocjena je stručnjaka da se Brčko distrikt BiH sa svojim turističkim potencijalima mora više promovisati na tržištu za one turiste koji žele takav vid odmora.

Pored navedenog treba razvijati i moderni način seoskog turizma u čistim i zdravim podmajevičkim sredinama sa izrazito naglašenim vazdušnim banjama u selima Zovik i Štrepci u južnom dijelu Distrikta.

Biznis.ba / FENA