BiH

Brčko - Uskoro obuke za prijavljene na Program samozapošljavanja u poljoprivredi

Autor: Biznis.ba
Brčko - Uskoro obuke za prijavljene na Program samozapošljavanja u poljoprivredi

Obuke iz oblasti poduzetništva za osobe koje su se prijavila na Javni poziv po Programu samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2023. godini bit će održana u Omladinskom centru od 28.08. do 01.09. tekuće godine.

- Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta raspisuje Program samozapošljavanja u poljoprivredi, čija je svrha potaknuti ljude da se bave poljoprivrednom djelatnošću, ali i stvoriti im uvjete za opstanak na selu. Po ovom Javnom pozivu jedna osoba može dobiti oko 20.000 KM - kazao je Branko Brkić, predstojnik Odsjeka za ruralni razvoj.

Obuke na koje su aplikanti dužni se odazvati, a koje će trajati pet dana, podrazumjevaju teorijsko i praktično osposobljavanje kandidata za pisanje biznis planova.

Nakon završetka obuka, aplikanti će biti osposobljeni da naprave biznis plan, koji je jedan od kriterija Javnog poziva, a Brkić dodaje kako im to u konačnici pomaže da ispune kriterije Javnoga poziva. Pored toga ima i određeni smisao da opravdava njihovu predviđenu djelatnost ili investiciju kako bi komisija koja ocjenjuje i rangira biznis planove dala zeleno svjetlo i odobrila dodjelu novčanih sredstava.

- Na ovaj Javni poziv apliciralo je 50 osoba sa aktivne liste evidencije Zavoda za zapošljavnje Brčko distrikta. Od toga dvije osobe su registrirale djelatnost na području Distrikta u ovoj godini, dok su tri osobe prošle obuke po Programima iz prethodne godine i oni nisu u obvezi prisustvovat istima - kazao je Admir Galijatović, šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju.

(Biznis.ba / FENA)